Hopp til innhold

Splittet opposisjon i Syria

(Damaskus). I Syria er opposisjonen mot Bashar al-Assad splittet i synet på bruk av vold. Mens kampene raser i nord, kritiserer opposisjonelle i hovedstaden Damaskus opprørerne for å få hjelp fra utlandet.

Reportasje i Dagsrevyen 1.10. Reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen (Midtøsten-korrespondent)

Splittelse blant opprørerne i Syria

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Syria
Foto: NRK

Splittelsen gjør det ifølge FN vanskeligere å få til en løsning på konflikten.

FN-utsendingen Mokhtar Lamani sier at dette er et av de største hindrene for å forhandle seg fram til en fredelig løsning.

En av opposisjonslederne, Tarek al-Ahmad, befinner seg fortsatt i hovedstaden Damaskus. Han er ikke nådig mot andre grupper som også kjemper for å styrte regimet.

– De har ingen plan. De bare slåss mot regimet. Det gjør de nord i Syria der det knapt finnes regjeringssoldater.

– Gjør en splittet opposisjon det vanskeligere å bekjempe regimet?

Selvsagt gjør det kampen vanskeligere. De får dessuten milliarder av dollar fra utlandet, sier Tark al-Ahmad.

Han og andre opposisjonelle som fortsatt befinner seg i åpent Damaskus avfeies på den andre siden som regimets løpegutter av de som har grepet til våpen.

Holder krigen unna Damaskus sentrum

Tarek al-Ahmad

Tarek al-Ahmad er en av opposisjonslederne som fortsatt oppholder seg i Damaskus.

Foto: Hussam el-Hadi / NRK

Syriske myndigheter gjør alt de kan for å holde borgerkrigen unna sentrum av hovedstaden.

Så langt har klart å holde de verste krigshandlingene unna.
Men skulle Damaskus falle eller krigen feste seg, er regimet etter alt å dømme ferdig, uansett hvor splittet opposisjonen måtte være.

Imens pusser det syriske regimet på fasaden. Foran det nasjonale tv-senteret plantes det blomster etter bombeangrepene i forrige uke i hjertet av den syriske hovedstaden.

På den andre siden av gaten har de en større jobb, der rammet bombene et av hærens hovedkvarter.

Stor forskjell fra siste besøk

Forskjellen er merkbar siden sist NRK var i den syriske hovedstaden i juli.

Selv om kampene da var hardere og tettere på sentrum, spesielt i forstedene i sør, har antallet soldater i bybildet og ikke minst antallet kontrollposter, økt.

På en relativt kort strekning – fra innkjøringen fra den libanesiske grensen og inn til sentrum – er det nå sju kontrollposter. Også midt inne i sentrum står kontrollpostene tett.

Myndighetene virker desperate for å holde kamphandlingene unna sentrum – noe de i hovedsak har klart, gitt at de har tvunget opprørerne ut av bykjernen.

Men regimet er ikke usårbare, noe bombeangrepet mot forsvarets hovedkvarter i forrige uke vitner om. Bygningene som ble rammet er nå dekket av grønn plast for å skjule noe av skadene de fikk.

Regjeringshæren har fortsatt det militære overtaket. De har en helt annen struktur og et helt annet utstyrstilfang enn opprørerne.

Mange i Syria venter nå på hva som skjer i USA og i det amerikanske presidentvalget for å få en ny politisk driv i Syria-spørsmålet.

SISTE NYTT

Siste nytt