Splittet EU samlet til krisemøte

Strengere grensekontroll og økt bistand er to av punktene som står på agendaen når EUs ledere møtes til krisemøte om flyktningsituasjonen i Brussel i kveld. Men en stadig sterkere splittelse mellom øst- og vest-Europa kan forsure samtalene.

Krisemøte om flyktningsituasjonen

EU-kommisjonens president i samtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister David Cameron

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Bare timer før EUs toppledere setter seg rundt forhandlingsbordet i Brussel for å forsøke å finne løsninger på flyktningsituasjonen i Europa, raser fortsatt flere av unionens østlige land over gårsdagens beslutning om å fordele 120.000 asylsøkere innad i unionen.

Ungarns statsminister Viktor Orbán stoppet i dag i delstaten Bayern på vei til Brussel og fyrte av en bredside mot forbundskansler Angela Merkel:

– Vi aksepterer ikke Merkels moralske imperialisme i flyktningspørsmålet. Ungarn har en demokratisk rett til å velge en annan fremgangsmåte, sa Viktor Orbán.

Ungarns statsminister Viktor Orban

Ungarns statsminister Viktor Orbán: Vi aksepterer ikke Merkels moralske imperialisme.

Foto: Francois Walschaerts / Ap

Vil gå rettens vei

Omtrent samtidig varslet Slovakia at landet vil gå til EU-domstolen for å utfordre avgjørelsen om at alle EU-land må være med på omfordelingen av 120.000 asylsøkere.

Slovakia, Romania, Tsjekkia og Ungarn stemte alle imot omfordelingen tirsdag kveld. Spørsmålet er hva den gryende splittelsen mellom østlige og vestlige land har å si for tonen i debatten når EU-lederne møtes i kveld.

– Må videre

EU-president Donald Tusk har varslet at han ønsker å komme videre.

– Det viktigste spørsmålet vi må stille oss selv i kveld er hvordan vi kan gjenvinne kontrollen over våre yttergrenser, når vi vet at millioner av flyktninger er på vei mot kontinentet, sa Donald Tusk på en pressekonferanse i Brussel i dag.

Før kveldens møte har EU-kommisjonen kommet med flere forslag til tiltak som kan gjøre EU bedre rustet til å møte flyktningstrømmen:

  • Etablere egne support-team til mottaksland som er under press. Disse skal hjelpe til med identifisering og registrering av flyktninger som ankommer EU-sonen. Teamene skal også bistå med retur av dem som ikke har rett til opphold.
  • Stille egne grensekontroll-team til disposisjon. Disse skal kunne brukes av medlemsland som opplever plutselig press mot sine grenser.
  • Øke den økonomiske krisehjelpen til landene som er hardest rammet av flyktningstrømmen.
  • Normalisere situasjonen i Schengen-området og fjerne intern grensekontroll. Grensekontrollen som har blitt innført av flere land den siste tiden kan bare være midlertidig mener EU-kommisjonen.
  • Øke nødhjelpen med 300 millioner euro i 2016.
  • Samarbeide tettere med naboland utenfor unionen. EU kommisjonen er beredt til å bidra med en milliard euro til Tyrkia, og totalt 17 millioner euro til Serbia og Makedonia for å hjelpe dem håndtere flyktningstrømmen.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i Brussel

– Ved et kritiskt punkt

Ifølge Donald Tusk er disse forslagene nå langt viktigere enn striden om fordelingen av asylsøkere innad i unionen.

– Vi har nå kommet til et kritisk punkt hvor vi må stoppe denne spiralen av beskyldninger og misforståelser. I dag må debatten være basert på fakta, ikke illusjoner og følelser, sa Donald Tusk.

Det uformelle møtet startet klokken 18 og vil trolig vare utover kvelden og natten.

Angela Merkel ankommer Brussel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel

Foto: Francois Walschaerts / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt