Spionskandale i dansk valgkamp

En av statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt nærmeste medarbeidere anklages for å ha gitt hemmelige opplysninger til hovedmotstanderen Venstre under valgkampen i 2005.

Helle Thorning-Schmidt til venstre
Foto: Rune Alstadsæter / NRK

Tre dager før velgerne går til urnene sprekker valgkampen for Sosialdemokratene i Danmark.

Ifølge Ekstra Bladet skal partitoppen Henrik Sass Larsen har overlevert informasjon om partiets strategi til motstanderne på borgerlig side.

Opplyningene bekreftes langt på vei av tidligere Venstre-topper.

 

Drittpakke

- Dette er en uhørt drittpakke for å svekke troverdigheten til en av mine nærmeste medarbeidere, sier Helle Thorning-Scmidt til danske aviser.

Også Sass Larsen avviser beskyldningene. Han angriper Venstre for å kaste skitt-pakker inn i valgkampen på grunn av partiets tilbakegang på meningsmålingene.

- Jeg er helt målløs over hvordan man kan nå et slikt lavpunkt i valgkampen, sier Sass Larsen.

TV2-sjef innblandet

Formålet med lekkasjene skal ha vært å svekke daværende partileder i Sosialdemokratene Mogens Lykketoft som utfordret Anders Fogh Rasmussen (V) i 2005-valget.

- Jeg vil ikke blande meg inn i politikken lenger, men jeg vil ikke bestride sannheten når avisene har funnet frem disse opplysningene, sier tidligere Venstre-topp Jens Rohde.

Rohde er i dag direktør for TV 2 Radio.

Norsk forbilde

Frem til spion-skandalen sprakk lørdag morgen har valgkampen gått fremover for det danske Arbeiderpartiet.

Meningsmålingene går opp, og marginene til den borgerlige blokken med statsminister Fogh Rasmussen har blitt klart mindre.

Budskapet ligner i stor grad på Jens Stoltenbergs valgkamp i Norge. Ifølge Thorning-Schmidt er valgkampen et valg mellom skattelette til de rike og sterkere velferd.

- Jeg er meget begeistret for Det norske arbeiderpartiet - og har også hatt god kontakt med Jens Stoltenberg, sier Thorning-Schmidt til NRK.

Innvandring alltid viktig

Asylpolitikken preger den danske valgkampen - som vanlig. Danskene har gjort flere innstramninger de senere år.

Spesielt Dansk Folkeparti har presset på for at Danmark nå har den strengeste asylpolitikken i Norden. Nå åpner derimot flere av partiene for en viss liberalisering.

- Jeg vil gjøre det veldig klart at vi fortsatt forsvarer en streng asylpolitikk, men vi åpner nå for at noen asylsøkere som allerede er i Danmark skal få opphold.

De det gjelder er først og fremst irakere som har fått avslag på sine asylsøknader, men som ikke kan sendes hjem på grunn av krigen. Spesielt de irakiske barnefamiliene som sitter innesperret i asylsentrene har fått mye oppmerksomhet.

- Vi må sørge for at disse familiene kan få et liv i Danmark slik at de ikke blir syke av å være innesperret på sentrene, sier Thorning-Schmindt.

Første kvinne til topps

Helle Thorning-Schmidt kan bli den første kvinnelige statsminister i Danmark.

På pressemøte med internasjonale journalister fredag fikk hun flere spørsmål om hvorfor et likestilt land som Danmark ikke har hatt flere kvinner i toppjobben.

- Jeg har virkelig ikke et godt svar på det spørsmålet, men det jo også sånn at i mitt parti så har menn dominert, og jeg er den første kvinnelige partileder i Sosialdemokratene.

- Jeg tror det er snakk om at tiden må være rett, og at den rette kandidaten dukker opp. Og jeg vil foreslå at tiden er moden i Danmark nå, og at den rette kandidaten er på plass, sier Thorning-Schmidt.

Sosialdemokratenes valgbuss driver i helgen kampanje i København-området.

Søndag er det stor tv-debatt i Danmarks Radio. Tirsdag klokken 20 stenger stemmelokalene og da har velgerne avgitt sin dom.

NRK anbefaler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt