Spionsatelitt tok bilde av raketten som skjøt ned MH17

Amerikansk etterretning har satellittbilder av raketten som traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines over Ukraina, og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

Samantha Power

USAs FN-ambassadør Samantha Power i Sikkerhetsrådet fredag kveld.

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Luftvernsraketter

Russland viste frem sine «BÙK»-utskytingsbatterier på MAKS Air Show utenfor Moskva 27. august i fjor. Det var sannsynligvis raketter fra et slikt batteri som skjøt ned det MH17.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap
Luftvernraketter

Ukrainske regjeringsstyrker med et «BÙK»-utskytingsanlegg utenfor Slovjansk i Øst-Ukraina 4. juli i år.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

USAs FN-ambassadør Samantha Power orienterte fredag Sikkerhetsrådet om hvilke opplysninger amerikansk etterretning sitter inne med om nedskytningen.

– Flyet ble trolig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11, som ble operert fra et separatist-kontrollert område i det østlige Ukraina, sa Power.

SA-11 er den vestlige betegnelsen på det russiske bakke-til-luft-systemet BUK.

Spionsatellitter

Amerikanske spionsatellitter, som inngår i det såkalte DSP-programmet og som svever rundt jorda i 36.000 kilometers høyde for å oppdage eventuelle langdistanseraketter på vei mot USA, fanget opp raketten.

Et satellittbilde viser røykstripen raketten etterlot seg på vei mot flyet, noe som har gjort det mulig for ekspertene å beregne omtrent hvor raketten ble skutt opp.


Eksakt hvor har satellittbildene ikke kunnet gi svar på, men mye tyder på at det var i nærheten av stedet der flyet styrtet.

Flyet styrtet like ved landsbyen Hrabove, som ligger rett ved grensen mellom Donetsk- og Luhansk-regionene i Øst-Ukraina.

Se kart nederst i saken.

Kan ikke fastslå

Samantha Power og Jurij Sergejev

USAs FN-ambassadør Samantha Power ga sin ukrainske kollega Jurij Sergejev en klem etter møtet i Sikkerhetsrådet fredag kveld.

Foto: Don Emmert / Ap

Amerikansk etterretning har ikke kunnet fastslått hvem som avfyrte raketten som kostet 298 mennesker livet.

Det gjenstår også å finne ut om russisk personell bisto i nedskytingen, samt hvordan det russiskproduserte rakettsystemet fant veien til det separatistkontrollerte området.

Både Pentagon og Det hvite hus har slått fast at SA-11 er et avansert våpen, og at den som avfyrte raketten må ha hatt russisk opplæring eller bistand.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Fakta om passasjerene, besetningen og ruten til det styrtede flyet fra Malaysia airlines.

Russisk støtte

– Det virker lite sannsynlig at separatistene kunne bruke denne raketten uten en eller annen form for russisk støtte og teknisk bistand, sier Pentagon-talsmannen John Kirby.

Dette gjentok også Power i Sikkerhetsrådet fredag, men uten å anklage Russland for å ha vært direkte involvert i nedskytingen av det malaysiske flyet.

Amerikansk etterretning har ingen opplysninger om hvordan det avanserte våpensystemet fant veien til separatistene og Pentagon medgir at det ikke foreligger etterretningsinformasjon om at SA-11-systemet er fraktet over grensa fra Russland.

Så rakettsystem

Power viste imidlertid til at en vestlig journalist angivelig så en gruppe separatister og et SA-11-system nær Snizhne i Øst-Ukraina rett før nedskytingen av flyet. Det er ikke kjent hvem denne journalisten er, eller om det foreligger bilder.

Amerikansk etterretning har ingen informasjon som tyder på at den ukrainske regjeringshæren som befinner seg i området der flyet ble skutt ned, er i besittelse av slike raketter, understreket Power fredag.

– Det ukrainske luftforsvaret har ikke avfyrte én eneste rakett siden krisen begynte, sa hun i Sikkerhetsrådet.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt