NRK Meny
Normal

Spionasjeanklaget russer deporteres fra Storbritannia

En russisk rådgiver til et britisk parlamentsmedlem blir sendt ut av Storbritannia etter anklager om spionasje.

Det britiske parlamentet, Houses of Parliament, i London

Ifølge The Sunday Times er det første gang siden den kalde krigen at en ansatt i Parlamentet er anklaget for spionasje.

Foto: Mgimelfarb / Creative Commons

Den russiske kvinnen skal ha vært en «sovende» agent for russisk etterretning, skriver The Sunday Times. Hun arbeidet for den liberaldemokratiske folkevalgte Mike Hancock, som også er medlem av forsvarskomiteen i Underhuset.

Mike Hancock, britisk parlamentariker

– Hun er ikke en russisk spion, sier den britiske parlamentarikeren Mike Hancock, som den russiske kvinnen har arbeidet for.

Foto: Stephen Kelly/PA / AP Photo

Ifølge avisa er det første gang siden den kalde krigen at det rettes spionanklager mot en ansatt i Parlamentet.

En kilde i sikkerhetspolitiet sier at kvinnen trolig ikke utgjorde noen sikkerhetsrisiko. Man var imidlertid bekymret for informasjonen hun hadde tilgang til, og intensjonen er nå å «vise henne døra».

De siste ukene skal det ha blitt sendt en rekke forespørsler til departementer fra Hancocks kontor, blant annet om informasjon om Storbritannias arsenal av kjernefysiske våpen og om ubåtbaser verden over. Enkelte departementer avviste å svare, ifølge Sunday Times.

Kjølig forhold

Saken er ventet å gjøre det kjølige forholdet mellom Storbritannia og Russland enda vanskeligere. Det dannet seg en isfront mellom de to landene som følge av drapet på Kreml-kritikeren Aleksandr Litvinenko i London i 2006, men landene har jobbet for å bedre forholdet de siste årene.

Britiske myndigheter har ikke kommentert spionasjesaken i Parlamentet.

Den britiske sikkerhetstjenesten tror angivelig at den 24 år gamle kvinnen bevisst gikk inn for å få jobb hos Hancock, som skal ha sterke Russland-bånd.

Kvinnen gikk gjennom en sikkerhetssjekk før hun startet jobben i Parlamentet, og Hancock sier han ikke har noen tro på anklagene.

– Hun er ikke en russisk spion. Jeg vet ingenting om spionasje, men det er utstedt en deportasjonsordre mot henne, sier Hancock.

– Ikke partisk

Han avviser at han har et partisk forhold til Russland, og det er heller ikke antydet at parlamentarikeren har handlet på tvers av Storbritannias interesser.

– Hva i alle dager spionerte hun på? Det var ingen ting av det hun gjorde for meg som var av sensitiv art, sier Hancock til BBC og fremholder at deportasjonsordren blir anket.

24-åringen ble pågrepet forrige uke og holdes i varetekt fram mot en trolig deportering.

Minister godkjente

Kvinnen skal ha jobbet for den russiske etterretningsorganisasjonen SVR, og avskjedigelsen er ifølge Sunday Times godkjent på høyeste hold – av innenriksminister Theresa May.

Saken viser ifølge avisa MI5s frykt for at russiske spioner aktivt retter seg mot britiske politikere. Regjeringskilder mener spionasjen mot Storbritannia er like omfattende nå som på slutten av 1980-tallet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt