NRK Meny
Normal

Hemmelig spesialstyrke jakter på Talibanledere

En hemmelig enhet i Afghanistan har hatt som oppgave å jakte på Taliban- og al-Qaida-topper, viser dokumenter fra Wikileaks.

Soldater i Afghanistan

Amerikanske soldater i Helmand-provinsen.

Foto: ADREES LATIF / REUTERS

Wikileaks la søndag kveld ut 92.000 hemmelige dokumenter som inneholder hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan, fra arkiver i Pentagon og rapporter fra felten fra 2004 til 2010.

Ifølge den britiske avisen The Guardian kommer det blant annet frem detaljer om hvordan en amerikanskledet enhet ble sent ut for å drepe opprørsledere i Taliban.

Detaljene rundt målene er avslørt for første gang.

Følger en døds- og fangeliste

Det kommer frem av dokumentene at Nato-koalisjonen i Afghanistan har brukt en ukjent «svart» enhet av spesialstyrker, som har fått navnet «Task Force 373» eller «TF 373».

Gruppen har hatt som oppgave å drepe eller fange navngitte personer på en liste. Denne «drep eller ta til fange»-listen inneholder informasjon om mer enn 2000 personer høyt oppe i Taliban og al-Qaida.

Flere av loggene viser at mange personer på listen har blitt tatt til fange og overført til et eget fengsel. Det er ingen indikasjoner på at fangene har gjennomgått en rettslig prosess før de er blitt fengslet, og mange er blitt sittende i årevis uten en rettssak.

Drepte også sivile

I noen tilfeller har enheten drept personer umiddelbart, uten å gjøre et forsøk på å ta dem til fange først.

Loggene viser også at spesialstyrkene har drept sivile menn, kvinner og barn, i tillegg til afghanske politifolk som er kommet i deres vei.

Avsløringene reiser fundamentale spørsmål om lovligheten av drap og langsiktige fengsel uten rettssak, skriver The Guardian.

Skjøt politiet i mørket

Et av dokumentene viser at gruppen ble sendt ut for å ta til fange eller drepe en Taliban-leder ved navn Qarl Ur-Rahman i en dal nær Jalalabad.

Da de nærmet seg målet i mørket, var det noen som lyste med en lommelykt på dem.

En skuddveksling utviklet seg, og et fly ble kalt inn for å bombe hele området. I dokumentet står det at det opprinnelige oppdraget ble avbrutt og at TF 373 returnerte til basen.

I en oppfølgingsrapport står det at de oppdaget at personene de skjøt i mørket var afghanske politifolk, syv av dem døde og fire ble såret.

Villedende pressemeldinger

Koalisjonen la ut en pressemelding som refererte til skuddvekslingen, helt uten å nevne at de nettopp hadde drept eller såret 11 polititjenestemenn.

Trolig av frykt for at sannheten skulle lekke ut, skrev de også: «Det var ingenting under skuddveksling som tydet på at motstanderens styrke var vennlige. Personer som skjøt på koalisjonsstyrkene ikke var i uniform.»

Det blir ikke nevnt at TF 373 var involvert, og virkelige historien kom ikke ut.

The Guardian gir flere eksempler på hvordan villedende pressemeldinger gjentatte ganger har dekket over hendelser hvor TF 373 har vært involvert i drap.

Dokumentene er tilgjengelig i en database på Wikileaks nettsider.

Se også The Guardians interaktive kart med 300 utvalgte hendelser.

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen

SE VIDEO: Sigurd Falkenberg Mikkelsen snakker om lekkasjene om Afghanistan på Wikileaks.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt