Spesialsoldater forteller hva som skjedde under gisselaksjonen i Paris

Franske spesialstyrker kuttet strømmen til kjølerommet i den jødiske butikken for å redde en fire uker gammel baby som ble holdt gjemt der under gisselaksjonen.

Politiet aksjonerte mot butikken der Amedy Coulibaly holdt gisler

Her aksjonerer politiet mot butikken der Amedy Coulibaly holdt gisler. Totalt skal politiet ha avfyrt rundt 40 skudd i aksjonen som endte med at Coulibaly ble drept.

Foto: AP

Nå begynner de første historiene fra de franske spesialstyrkene å dukke opp i franske medier.

Til den franske avisen Le Pariser forteller to av de franske politimennene som var med på aksjonen hvilke vurderinger de gjorde underveis.

Gjemte seg på kjølerom

– Vi klarte å etablere telefonkontakt med et av gislene som gjemte seg inne på et kjølelager i kjelleren, forteller Jean-Pierre til avisen, i et intervju som gjengis på The Telegraph sine nettsider i dag.

– De fortalte oss at de var sammen med en fire uker gammel baby, og babyen ville aldri ha overlevd to timer på det rommet. Men vi klarte å kutte strømmen, forteller han.

Fredag skjøt og drepte Amedy Coulibaly fire mennesker og holdt ytterligere 17 fanget i den jødiske butikken Hyper Cacher i over fire timer før politiet gikk til aksjon.

Drept med 40 skudd

De ønsket egentlig å arrestere Coulibaly, men ifølge spesialstyrkene som uttaler seg til den franske avisen, oppførte han seg på en slik måte at de var sikre på at han ønsket å dø i en skuddveksling.

– Våre snikskyttere tok ikke sjansen på å skyte ham, fordi det var for mange reklameplakater på vinduene som hindret sikten, sier Stan som også var med på aksjonen.

Coulibaly skal ha krevd å få tilgang til media og få lov til å snakke direkte på TV, mot at han skulle frigi en ti år gammel gutt. En avtale politiet ikke gikk med på.

Til slutt besluttet politiet å aksjonere. Ifølge spesialsoldatene ble det avfyrt 40 skudd, men hvor mange av dem som traff Coulibaly er uklart.

Hevdet han var IS-medlem

I går dukket en video opp der en mann som angivelig er Coulibaly forsvarer angrepet mot kosherbutikken. Mannens tidligere advokat, Damien Brossier, bekrefter at videoen viser Coulibaly.

I videoen gjentar gisseltakeren budskapet han ga TV-kanalen BFM da han snakket med dem under aksjonen: At han var medlem av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) og at han koordinerte gisselaksjonen sammen med brødrene Kouachi som angrep satirebladet Charlie Hebdo.

– Jeg snakker først og fremst til kalif av alle muslimer, Abu Bakr al-Baghdadi, sier Coulibaly i videoen, og viser til lederen til ekstremistgruppen IS.

SISTE NYTT

Siste nytt