Hopp til innhold

Spesialenhet jakter på gatekriminelle

Da antall ran og tyverier i Wien gikk drastisk opp, opprettet politiet like godt en egen spesialenhet på over 100 mann med patruljeplikt. Det har gitt resultater.

Da antall ran og tyverier i Wien gikk drastisk opp, opprettet politiet like godt en egen spesialenhet på over 100 mann med patruljeplikt. Det har gitt resultater.

Hver eneste time av døgnet, er spesialenheten mot gatekriminalitet til stede i Wiens gater. Foruten å oppklare forbrytelser er de mannsterke patruljene ment å ha en forebyggende og avskrekkende effekt.

Østerrike regnes som ett av verdens tryggeste land, i likhet med Norge.

Begge de to landene ligger lavt på den generelle kriminalitetsstatistikken. Det samme gjør Wien, en av Europas eldste, flotteste og rikeste byer. Flere internasjonale organisasjoner har sitt hovedkvarter her og både fastboende og turister er gjerne kjøpesterke.

Det gjør byen attraktiv for gatekriminalitet.

Den geografiske beliggenheten gjør også sitt. følge politiet var – og er – de plaget med gjenger av kriminelle som kommer fra Romania og landene som utgjorde Jugoslavia, spesielt Serbia og Slovenia, som har sett seg ut Wien og andre østerrikske storbyer som mål

Så da pilene for ran, lommetyverier, mobiltyverier og lignende småforbrytelser pekte oppover, bestemte politiet og lokalmyndighetene for å ta det onde med roten.

Spesialenhet

En ny politienhet med ordre om å få ned antallet ran og tyverier i hovedstaden ble opprettet. Den består per nå av 110 polititjenestemenn, men antallet skal opp i 200.

Enheten er delt opp i patruljer på fire til seks polititjenestemenn, alle bevæpnet. Patruljene på vakt er ekstremt mobile, til sammen skal de kunne nå de fleste steder av byen på under 10 minutter.

I 8 av de 12 timene en vakt for en patrulje varer, skal tjenestemennene være ute der hvor fastboende og besøker ferdes.

– Vi skal ha så mange uniformerte politifolk som mulig ute på gaten. Folk skal se dem for at de skal føle seg tryggere, sier avdelingsleder Gerald Lischka.

Avdelingsleder Gerald Lischka Wien-politiet

Avdelingsleder Gerald Lischka mener en massiv politiinnsats gir resultater.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Hovedstaden har i tillegg 96 større og mindre politistasjoner fordelt på 23 bydeler. Hver stasjon har alltid to på vakt og hver sin patruljebil, i tillegg til at de kan få hjelp av de mobile patruljene fra spesialenheten.

– At vi har 96 politistasjoner er heller ikke uten betydning, selv om antallet nok vil endres noe i fremtiden, sier Lischka.

Der hvor folk er

Store deler av tiden til patruljene fra spesialenheten går ut på å kontrollere områder der man vet kriminelle er aktive, som byens to store jernbanestasjoner og området rundt den store St. Stefan-katedralen og resten av Inner Stadt – gamlebyen hvor museene og det store handledistriktet ligger.

Reisende på byens metro er også et yndet mål for dem med uærlige hensikter – og politiet som jakter på dem. Ikke sjelden kan man oppleve politipatruljer som farter rundt på byens metroruter.

– Det er klart man føler seg tryggere, sier Sonia Adam, en av de mange som bruker byens kollektivtilbud.

Hun titter bort på flokken av politifolk som er «passasjerer» på samme bane og gir klart uttrykk for at hun setter stor pris på at politiet nedlegger så stor innsats for å gjøre byen tryggere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sonia Adam

Sonia Adam er fornøyd med at politiet har tatt grep og er langt mer ute blant publikum enn før. Bak henne skimtes en av politimennene som i spesialenheten som jevnlig patruljerer metroen i forebyggende og kontrollerende øyemed.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Hver femte etterlyst

Personer politiet mener er i målgruppen «mistenkelige», både på metroen og på gaten, stanses jevnlig og identitetspapirer avkreves. I løpet av ett minutt eller to får de svar om personen er etterlyst, enten i byen, i landet eller i resten av Europa.

Gatepatruljene støttes av en operasjonssentral, som skal hjelpe politifolkene ute.

Operasjonssentralene, som til enhver tid er betjent av tre personer, har også i oppgave å oppdatere registeret over etterlyste personer.

Data fra nasjonale og internasjonale kilder legges inn fortløpende og samarbeid med andre land vektlegges stort.

Politiet i Wien sjekker identitet

Mye av tiden går med til å sjekke identiteten til personer. Overraskende av dem spesialenheten kontrollerer, er etterlyst.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Målet er at de hele veien skal være oppdatert om etterlyste kriminelle personer og at opplysninger ikke skal drukne i et papirbyråkrati.

– Nesten hver femte person vi kontrollerer, er etterlyst, enten av oss, nasjonalt eller internasjonalt, sier Michael Schimper, en av politibetjentene som NRK får følge ute i felten.

Mindre kriminalitet enn Oslo

Ifølge statistikken er innsatsen til Wien-politiet vellykket. Gatekriminaliteten er nå omtrent halvparten av Oslos – hvis man tar hensyn til innbyggertall.

Wien har rundt 1,8 millioner innbyggere, Oslo har rundt 600.000

I fjor ble det registrert rundt 1500 tilfeller av «gatetyverier» og ran på åpen gate i Wien.

I Oslo ligger det an til å ende med 1000 tilfeller av gateran og tyverier på hvis den nåværende trenden holder seg likt ut året, i en by som altså er en tredjedel av den østerrikske hovedstaden.

SISTE NYTT

Siste nytt