Normal

Sperres inne i 500 dager

Neste vår skal seks frivillige astronauter sperres inne i et simulert romfartøy i 500 dager. Gjennom observasjon skal de gi viktig informasjon om hva som kan oppstå under en så lang reise.

Solsystem
Foto: NASA / AP

Eksperimentet skal gi verdifull kunnskap om utfordringene mennesket vil møte under en romferd til Mars.

ESA deltar

Det er det russiske Institute for Biomedical Problems (IBMP) som har tatt initiativ til eksperimentet. Den europeiske romorganisasjonen ESA skal være med som fullverdig partner, og stiller med to astronauter til det svært spesielle eksperimentet.

Det er ikke endelig avgjort hvor de fire andre astronautene skal komme fra.

Eksperimentet skal finne sted i Moskva, i et simulert romfartøy bestående av en mannskapsdel, et kjøkken, et forskningslaboratorium og et svært lite sykehus. 

200 kvadratmeter

Det kunstige romfartøyet har ikke mer enn 200 kvadratmeter boltreplass å by på, og alt vil bli gjort for å gjøre eksperimentet så realistisk som mulig.

De seks astronautene skal gjennomgå en oppskytning, en 250 dager lang reise, en nedstigning til Mars, og en like lang reise hjem igjen.

All maten de skal spise får de med seg når de går inn i det kunstige romfartøyet, og de må selv håndtere alle mulige slags situasjoner og kriser som oppstår i løpet av de 500 dagene forsøket varer.

Den eneste hjelpen de kan få, er råd fra dem utenfor romfartøyet, akkurat som om de virkelig var underveis til Mars. På det meste vil kommunikasjonsforsinkelsen for slik hjelp være 40 minutter.

Verdifull kunnskap

ESA sier at eksperimentet vil få stor betydning når deres første ekte ferd til den røde planet skal finne sted.

ESA er særlig interessert i å studere de psykologiske påkjenningene astronautene vil bli utsatt for.

Tanken er at eksperimentet kan lære romforskerne noe om hvilke personlighetstyper som klarer en slik lang ferd best og hvilke medisinske problemer man bør forberede seg på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt