Spent situasjon i Georgia

I Georgia er situasjonen svært spent etter at president Mikhail Saakashvili utvidet unntakstilstanden i går kveld.

Politiet anholder en tilhenger av opposisjonen under en demonstrasjon i går.

Politiet anholder en tilhenger av opposisjonen under en demonstrasjon i går.

Foto: STR / REUTERS

For første gang i denne konflikten har myndighetene brukt makt mot demonstrantene.

I går ble opprørspoliti satt inn mot demonstrasjonene som nå har pågått i en uke.

500 til sykehus

Ifølge helsedepartementet ble mer enn 500 mennesker fraktet til sykehus etter at politiet gikk løs på demonstrantene som krever snarlig nyvalg og at presidenten går av.

Saakashvili anklages for korrupsjon og for å ha vært involvert i politiske drap.

Margaret Vikki er i Tbilisi for Flyktningehjelpen, og hun sier nå at situasjonen er spent og at opposisjonen trolig vil forsøke å organisere nye demonstrasjoner i dag.

- Avventende situasjon

Tbilisi

I går ble opprørspoliti satt inn mot demonstrasjonene.

Foto: NRK

- På morgenen i dag var alle sidegater som førte opp til hovedgaten Rustaveli sperret av politi og innenriksstyrkene, det var en mengde lastebiler og andre kjøretøyer, men det var helt rolig ingen folk i gatene og ingen trafikk. Så foreløpig er det en veldig avventende situasjon, sier Vikki.

En georgisk fjernsynsstasjon som støtter opposisjonen ble i går kveld stormet av spesialstyrker og kort tid etter stanset sendingene.

Georgiske myndigheter beskylder Russland for å stå bak uroen og tre russiske diplomater er utvist fra Tbilisi. Russiske myndigheter kaller beskyldningene en uansvarlig provokasjon.

– Vi er overbevist om at verdenssamfunnet, sentrale menneskerrettsgrupper, FN, Europarådet og OSSE bør oppfordre georgiske myndigheter til å stanse volden og fullt ut respektere menneskerettighetene, og løse sine interne politiske konflikter i tråd med grunnloven, sa talsmann for det russiske utenriksdepartementet, Mikhail Kamynin, i dag.

 

 

SE INNSLAG: Opprøret i Georgia kveles  

SISTE NYTT

Siste nytt