NRK Meny
Normal

Spent natt i Hongkong

Etter nye forsøk på dialog mellom myndighetene og demonstranter er det igjen svært spent i deler av Hongkong. I et gatekryss i området Mongkok møtes politi og demonstranter med bare en barrikade av paller mellom seg.

Spent i Hongkong

I et gatekryss i Mongkok i Hongkong står demonstrantene ansikt til ansikt med politiet – paraplyer mot svarte hjelmer og skjold.

Natt til søndag var det igjen sammenstøt mellom demonstrantene som krever reelt demokrati med allmenn stemmerett og politiet.

Sammenstøtene skal ha startet etter meldinger på sosiale medier om «å ta krysset» mellom to viktige veier i bydelen Mongkok av Hongkong, skriver South China Morning Post.

Etter at meldingene spredte seg bestemte politiet seg for å rykke inn mannsterke med batonger, hjelmer, skjold og pepperspray.

Se direkte fra den spente situasjonen som fortsatt er i det spesielle krysset.

– Dere jobber for folket, oss. Hvorfor skader dere oss da? Vi vil bare ha våre rettigheter, ropte Eric Li (23) til politifolkene på stedet, melder hongkongavisa.

Rundt et døgn tidligere skal politiet ha åpnet viktige gater i Mongkok-området.

Men demonstrantene kom tilbake, og lørdag raste det voldsomme gatekamper i området. Mens politiet brukte køller og pepperspray, forsøkte demonstrantene å vegre seg med paraplyer og dykkermasker, skriver NTB.

Det siste døgnet har minst 240 personer blitt skadd, opplyser helsemyndighetene i Hongkong, ifølge CNN. Flere politifolk er blant de skadde. I tillegg er minst 33 personer pågrepet, melder Hongkongs rikskringkasting RTHK.

Mann roper til politiet ved sperring i Hongkong

En mann roper og ber politiet respektere demonstrantene.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Planer om dialog på direktesendt TV

Samme dag varslet Hongkongs myndigheter at samtalene som partene ble enige om tidligere i uken, skal innledes tirsdag, skriver NTB.

Ifølge South China Morning Post er planen at fem representanter fra myndighetene skal møte fem protestledere med en universitets-leder som ordstyrer. Ifølge avisa skal det to timer lange planlagte møtet sendes direkte på TV.

Utspillet har foreløpig ikke blitt kommentert av protestlederne, og spørsmålet er om den siste opptrappingen vil gjøre det vanskeligere å få til en dialog.

Utfordrer Beijing

Demonstrasjonene har pågått i tre uker, og utgjør den største politiske utfordringen for kinesiske myndigheter siden et studentopprør ble knust i Beijing i 1989.

Demonstrantene, mange av dem studenter, krever fullt demokrati og raser mot nye valgregler som gjør at kun personer godkjent av Beijing vil kunne stille som kandidat til å bli Hongkongs leder.

Hongkongs politisjef Andy Tsang mener protestene undergraver loven og truer folks sikkerhet. På en pressekonferanse brøt han tre ukers taushet, og fremholdt at politiet til nå har utvist stor toleranse.

– Likevel har de ikke greid å hindre demonstrantene i å bli mer radikale og voldelige, framholdt han.

Created by InfoDispatcher

Se video fra opptøyene og dagen derpå i Hongkong.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt