Hopp til innhold

Spent i forkant av klimatoppmøte

I morgen starter toppmøtet som skal redde verden i Paris. I forkant har flere tusen demonstrert og Frankrike har nektet over 1000 personer innreise til landet.

JAPAN-CLIMATE-WARMING-UN-COP21-DEMO
Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Over hele verden har unge og mer garvede miljøforkjempere tydeliggjort sine forhåpninger før FNs Klimatoppmøte starter i Paris i morgen.

GERMANY-CLIMATE-TRAIN-COP21

Den tyske miljøministeren Barbara Hendricks taler foran det spesielle toget som Deutsche Bahn har satt opp for å frakte tyske delegater ifra Paris til Berlin

Foto: GREGOR FISCHER / Afp

Det er ventet at over 40.000 mennesker vil komme til Paris i forbindelse med møtet. Blant disse er 10.000 delegater, verdensledere, regjeringssjefer, miljøpolitikere, forskere og miljøaktivister.

1000 nektet innreise

Kun to uker etter terroren i Paris er møtet en av de største sikkerhetsoppgavene for Frankrike noensinne. Nær 1000 mennesker er nektet innreise til Frankrike etter sikkerheten ble trappet opp, skriver AFP. Ifølge Reuters er 24 miljøaktivister satt i husarrest i forkant av toppmøtet.

Kontrollene som er innført gjelder også grensene mellom Schengen-land..

FRANCE-SHOOTING/COP21-SECURITY A German police officer stands in front of a poster with a picture of the Rhein river as she takes part in a control at the French-German border in Strasbourg

En væpnet politikvinne foran et poster med foto av elven Rhein. Politikvinnen vokter den tyske siden av grensen ved den nordfranske byen Strasbourg.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

- Disse 24 ble satt i husarrest fordi de tidligere har vært voldelige under demonstrasjoner og fordi de har sagt at de ikke vil respektere unntakstilstanden, sa innenriksminister Bernard Cazeneuve da han besøkte byen Strasbourg nær grensen til Tyskland.

– Disse folkene har ingen tilknytning til terrorbevegelser, men vi må være fullstendig fokusert på sikkerheten til det franske folk, la han til.

– Ikke voldelige

Det ble ikke sagt noe om hvor lenge aktivistene vil bli holdt i husarrest, men ifølge franske medier vil det gjelde hele tiden mens toppmøtet pågår. Lederen for franske Greenpeace har reagert på beslutningen, og mener det dreier seg om aktivister som ikke har vært voldelige.

– Vi har en følelse av at myndighetene vil stilne kritikken, men de gjør dette på helt feil måte. Dette er undertrykkelse, sier Jean-François Juillard til BFM TV.

FRANCE-UN-CLIMATE-WARMING-COP21

Her skal delegatene inn. Porten til FN-møtet som skal redusere global oppvarming.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Tøff og forpliktende avtale

President Hollande møtte dagen før åpningen miljøverngrupper i Elysee-palasset i Paris. Målet for det to uker lange klimamøtet er å få på plass den mest omfattende og forpliktende klimaavtalen til dags dato.

Frankrikes president François Hollande og utenriksminister Laruent Fabius har brukt mange reisedøgn det siste året for å samle støtte for en tøff og forpliktende avtale.

140 regjeringssjefer vil delta på møtet som skal vare til 11. desember.

SISTE NYTT

Siste nytt