Spent i palestinske områder: Møter steinkastende demonstranter med tåregass

BETLEHEM/OSLO (NRK): I en rekke palestinske byer er det nå sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske militære styrker. Palestinerne brenner bildekk og kaster stein, israelerne bruker tåregassgranater og vannkanoner.

Israelske sikkerhetsstyrker forsøker å roe ned flere hundre steinkastende demonstranter. USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad provoserer palestinere

DIREKTE: Direktebilder fra Betlehem på okkuperte Vestbredden viser palestinske demonstranter som kaster stein mot israelske opprørsstyrker. De svarer med tåregass og vannkanoner.

Flere hundre palestinere samlet seg i dag til protester i Øst-Jerusalem, Betlehem, Ramallah, Hebron, Nablus og Jenin, melder nyhetsbyrået AP.

Også på Gazastripen blir det meld om demonstrasjoner.

I byene på den okkuperte Vestbredden har den israelske hæren satt inn forsterkninger, og det meldes om sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Betlehem

– En krigserklæring

Lederen for den palestinske Hamas-bevegelsen på Gazastripen mener at Donald Trumps kunngjøring om å gjøre Jerusalem til Israels hovedstad, er en krigserklæring.

Ismail Haniyeh oppfordrer til et palestinsk opprør, en ny intifada, rettet mot USA og Israel.

– Palestinere på Vestbredden og i Gaza reagerer med raseri etter kunngjøringen om Jerusalems status som hovedstad i Israel, sier Haniyeh.

– Den sionistiske politikken som støttes av USA, kan ikke konfronteres med mindre vi antenner en ny intifada, sa Hamas-lederen i Gaza torsdag, og la til:

– Vi bedyrer at Jerusalem er forent, ikke delt mellom øst eller vest, og alltid vil forbli hovedstaden i Palestina, hele Palestina.

hamas leder Ismail Haniyeh om Trump

HAMAS: Lederen for den palestinske islamistbevegelsen Hamas, Ismail Haniyeh, tar til orde for en ny intifada, et nytt folkelig opprør.

Foto: Said Khatib / AFP

– Helvetes porter

Reaksjonene på Gaza-stripen lot ikke vente på seg etter kunngjøringen fra president Trump onsdag kveld norsk tid. Da gikk tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som har makten i Gaza, hardt ut:

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen.

Hamas-leder Haniyeh var ikke mildere i sin kommentar etter Trumps TV-tale i går:

– Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene.

– Mange vil følge USA

ISRAEL-US-DIPLOMACY-JERUSALEM-NETANYAHU

ANERKJENNELSE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i en tale i dag at flere land vil følge USAs eksempel.

Foto: GALI TIBBON / AFP

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier i dag at landets myndigheter er i kontakt med flere andre land om å anerkjenne Jerusalem som den israelske hovedstaden.

– Mange andre land kommer til å følge USA i denne saken, sa Netanyahu i en tale i det israelske utenriksdepartementet.

Han regner med at noen land vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem før amerikanerne flytter sin ambassade.

Trump-administrasjonen regner med at selve flyttingene ikke vil finne sted før om noen år, melder nyhetsbyrået Reuters.

demo mot Trump om Jerusalem

Ungdommer i Gaza demonstrerte mot USA og Israel onsdag etter talen til president Trump der han anerkjente Jerusalem som hovedstad i Israel

Foto: Mohammed Abed / AFP

UD med nytt reiseråd

Norske myndigheter har hå oppdatert sitt reiseråd til nordmenn når det gjelder Israel og de palestinske områdene.

«Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til og opphold i grenseområdet (5 km) mot Gaza i det sørlige Israel. Reisende oppfordres til å vise aktsomhet i grenseområdene mot Egypt, Libanon og Syria», heter det på UDs nettsider.

Folkelig opprør

Intifada er et navn som først ble brukt på det folkelige palestinske opprøret mot israelske militære i de israelskokkuperte områdene på Vestbredden og Gazastripen i 1987–1993.

Det ble kalt for den første intifada. Uttrykket er brukt igjen om opprøret som brøt ut i 2000. Opprøret den gang ble kalt den andre intifada, eller al-Aqsa-intifadaen.

 Palestinere i gaza brenner USAs flagg

Frustrerte palestinere i Gaza satte fyr på USAs flagg under demonstrasjoner onsdag. Det er tillyst flere demonstrasjoner i dagene som kommer som en reaksjon på kunngjøringen om at USA anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel.

Foto: Mohammed Salem / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt