NRK Meny
Normal

Spenningen stiger i Senegal

Dagen før senegaleserne drar til stemmeurnene for å velge sin president, er spenning høy og usikkerheten stor i det vestafrikanske landet.

Ti mennesker skal ha blitt drept i valg-relatert vold den siste tiden og FNs generalsekretær sier han er bekymret for valget og oppfordrer landet til å sørge for en fredelig stemmeavlegging.

Les også: Hevder Senegals president lyver på alderen

Frykt for urolige tider

– Jeg håper inderlig at disse valgene vil bli holdt på en fredelig og åpen måte, slik at folkets vilje blir respektert, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon på et besøk i Zambia lørdag.

Flere frykter Senegal går urolige tider i møte dersom president Abdoulaye Wade (85) blir gjenvalgt søndag.

– Hvis han blir gjenvalgt, blir Senegal en veldig ustabil stat, sier Mohamed Manga, som har tatt doktorgrad på separatistbevegelsen MFDC – Bevegelsen av demokratiske krefter i Casamance – og den tidligere borgerkrigen i sør.

Årsaken til misnøyen er at Senegals grunnlov tillater bare at en president sitter to perioder. President Wade går likevel for sin tredje periode. Han mener han er unntatt fra bestemmelsen fordi loven ble innført etter at han ble president første gang.

Ble nektet å stille

Det vakte også nasjonal harme og internasjonal oppsikt at den verdenskjente musikeren Youssou N'Dour ikke fikk tillatelse fra valgkomiteen å stille til presidentvalg.

Les også: Artisten Youssou N'Dour er presidentkandidat

Urolighetene som nå rammer Senegal er enestående for landet. Det har av mange vært sett på som et demokratisk fyrtårn i en region plaget med borgerkrig og statskupp etter frigjørelsen fra tidligere kolonimakter i begynnelsen av 1960-årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt