Hopp til innhold

Spenning til siste slutt

Uvanlig store utslag på meningsmålingene de aller siste dagene før det islandske Allthingsvalget har gjort valget langt mer åpent og spennende enn det en tid så ut til å skulle bli.

Geir Haarde
Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Statsminister Geir Haarde har sagt til NRK at han gjerne ser at den sittende toparti-regjeringen får fortsette, men understreker også at det ikke er vanlig på Island å gå til valg på et bestemt koalisjonsmønster.

Haarde, som andre islandske toppolitikere, er åpen for en rekke mulige regjeringsalternativer.

Nær tilknytning til Norge

De siste tolv årene har Island hatt en regjering som har bestått av Selvstendighetspartiet og Fremskrittspartiet. Det første svarer til Høyre i Norge, det andre til det norske Senterpartiet.

I regjeringen har de to partiene seks medlemmer hver, selv om Selvstendighetspartiet er et langt større parti enn Fremskrittspartiet. Delingen ble nødvendig for å få til et fortsatt regjeringssamarbeid etter valget for fire år siden. Tre av de tolv regjeringsmedlemmene, statsministeren, utenriksministeren og helseministeren, har nær tilknytning til Norge.

På tidligere meningsmålinger lå Selvstendighetspartiet an til å få omkring 40 prosent og Fremskrittspartiet til å få 7-8 prosent. Et slikt resultat ville trolig ført til at Fremskrittspartiet ville forlate regjeringen.

Fremskrittspartiet opp

De siste dagene har Fremskrittspartiet gått markert opp og Selvstendighetspartiet ned. To dager før valget lå de to partiene an til å få 33 av de 65 mandatene i Allthinget, altså knappest mulig flertall. Eksperter på Island tviler på riktigheten av de aller siste målingene. Det har skapt ny usikkerhet og gjort lørdagens valg mer åpent.

Det er tre opposisjonspartier, Sosialdemokratene, Venstrepartiet De Grønne og De Frilyndte.

Sosialdemokratene blir ventelig det største av de tre med mellom 25 og 30 prosent av stemmene. De Grønne har hatt et tydelig oppsving under valgkampen, særlig i valgkampens første fase. Partiet beveger seg nå mellom 15 og 20 prosent. Framgangen skyldes først og fremst en voksende miljødebatt også på Island.

"Kaffealliansen"

De Frilyndte har særlig markert seg som sterke kritikere til Islands innvandringspolitikk. Partiet ligger på 6-7 prosents oppslutning på målingene. For en tid tilbake ble de tre partilederne enige over en kopp kaffe om å samarbeide i Allthinget. Trioen er derfor blitt benevnt "kaffealliansen". Mange er nok i tvil om de tre vil makte å danne regjering sammen dersom de samlet skulle få flertall i Allthinget. De er for uenige i viktige saker.

Selvstendighetspartiet blir etter all sannsynlighet det største partiet, slik partiet har vært hele tiden etter at Island ble en fri og selvstendig nasjon i 1944. Det betyr at presidenten trolig først vil henvende seg til statsminister Geir Haarde, men han må ikke gjøre det dersom en klar flertallskonstellasjon uten Selvstendighetspartiet skulle skille seg ut. På Island er nærmest ingen regjeringsalternativer utenkelige. Avisene skriver på forhånd om opp til seks mulige alternativer.

Velferd og miljø

De viktigste sakene i valgkampen har vært velferd, eldreomsorg, skole og utdannelse, lik lønn for samme arbeid for kvinner og menn, helse , miljø og økonomi. Island har så godt som ingen arbeidsledighet og islandsk næringsliv går bra.

Det er 221.000 velgere som kan delta ved lørdagens Allthingsvalg.

Undersøkelser på forhånd viser at kvinnene i større grad enn mennene stemmer på partiene på venstresiden. Mennene stemmer mer på sentrum-høyre. Valglokalene stenger klokken 22 islandsk tid, midnatt norsk tid lørdag kveld, og islendingene pleier å være flinke til å bruke stemmeretten sin. På TV vil valgkvelden måtte konkurrere med Grand-Prix-sendingen, men Island, som Norge, ble slått ut i semifinalen.

 

 

 

Den blå lagune på Island
Foto: LISA MARIE PANE / AP

SISTE NYTT

Siste nytt