Hopp til innhold

Spenning i luften på klimatoppmøte: Frykter Trump-seier

Under første dag av klimakonferansen i Marrakech er det en noe nervøs stemning i forkant av USA-valget. – Dersom Trump vinner, vil det skape usikkerhet, sier klimaminister Vidar Helgesen.

Morocco UN Climate Talks

I dag samles representanter fra alle landene som undertegnet FNs klimakonvensjon i Paris.

Foto: Mosa'ab Elshamy / Ap

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Fra i dag og i løpet av de neste to ukene skal utsendinger fra nesten 200 land møtes i Marokko på det første store klimaforhandlingsmøtet etter toppmøtet i Paris. Gjennomføringen av avtalen skal nå diskuteres.

Spenningen er spent i forkant av USA-valget og flere er urolige for valgresultatet. Ungdomsdelegat Mathilde Emilie Thue i LNU har ankommet klimakonferansen i Marrakech.

– USA-valget ligger i bakhodet på de fleste av oss. Det blir spennende å følge med på hva som skjer. Dersom det blir Trump-seier, vil det heldigvis ta lang tid før han får påvirket forhandlingene, sier Mathilde Emilie Thue, til NRK.

– De amerikanske delegatene her vil ikke prate så mye om valget. Hvis de får en klimafornektende president vil det ha stor påvirkning på deres nasjonale arbeid, sier klimarådgiver Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

– Trumpseier vil påvirke forhandlingene

Mathilde Emilie Thue

Mathilde Emilie Thue i LNU.

Foto: Eira Lie Jor

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har nemlig liten tro på at den globale oppvarmingen er menneskeskapt, og har sagt at han vil trekke USA ut av Parisavtalen dersom han blir president.

Hvis Trump vinner, vil det skape usikkerhet i klimaforhandlingene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til NRK.

Klima-og miljøminister Vidar Helgesen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– En Trump-seier vil skape mye større usikkerhet i klimaforhandlingene om veien videre, om hva vi kan forvente oss av USA, enn det en Clinton-seier vil gjøre. Men dette er en konferanse som tar implementeringen av Parisavtalen videre, og som har en agenda. Og den må gjennom, sier Helgesen.

– Men nå som Parisavtalen har trådt i kraft kan ikke amerikanerne, selv om Trump måtte ønske det, trekke seg ut over natten. Det vil ta flere år å iverksette det, sier Helgesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trump og Clinton

Klimaendringer og energipolitikk er blant områdene hvor Trump og Clinton står aller lengst fra hverandre.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

– Viktig at avtalen trådte i kraft før valget

På grunn av frykten for at Trump gjør alvor av truslene og vraker Parisavtalen, mener mange at det var viktig at avtalen trådte i kraft før presidentvalget 8. november.

– Det er et argument som har blitt brukt. Det er en stor dynamikk og man ser at det haster, sier Helgesen.

– Kan man risikere at klimakonferansen sporer av dersom Trump vinner valget?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er mange som kjenner klimaendringene på kroppen, mange nok til at agendaen må videreføres. Det store spørsmålet dersom det blir Trump-seier er: Hva vil erstatte det store amerikanske klimalederskapet? Amerikanerne og Obama-administrasjonen har spilt en betydelig lederrolle i klimasaken, det er all grunn til å frykte ikke vil skje med en Trump, sier Helgesen.

Dersom Clinton seirer vil nok mange trekke en lettelsens sukk, sier Mathilde Emilie Thue i LNU.

– Det er et paradoks at valget skjer samtidig som vi er her. Trump har vært klar på at han ikke støtter Parisavtalen, og at han ikke er med på at klimaendringene er menneskeskapt. sier Thue.

FNs klimasjef Patricia Espinosa

FNs klimasjef Patricia Espinosa åpnet klimakonferansen mandag og sa blant annet: – Ingen politikere, statsborgere, forretningsmenn eller investorer skal tvile på at verden er fast bestemt på å bli et lavtutslippsamfunn.

Foto: FADEL SENNA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt