Spennende på Island

Tre uker før valget på Island har de to regjeringspartiene så vidt flertall på siste måling.

Geir Haarde
Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

12. mai er det Allthingsvalg på Island, og en meningsmåling som ble offentliggjort like før helgen, viser at det fortsatt er en rekke spenningsmomenter knyttet til valget.

Island har i dag en topartiregjering med Selvstendighetspartiet (Høyre) og Fremskrittspartiet (Senterpartiet), og den siste meningsmålingen, tre uker før valget, viser et knapt flertall for de to regjeringspartiene, som får 33 av 63 mandater.

Kan bli halvert

Situasjonen er imidlertid alt annet enn lys for Fremskrittspartiet, som ligger an til et langt dårligere valg enn for fire år siden. Partiet får i målingen under 8 prosent og kan bli mer enn halvert i Allthinget.

Det kan føre til at partiet finner det vanskelig å fortsette i regjeringsposisjon, særlig fordi Selvstendighetspartiet ser ut til å kunne gjøre et bedre valg enn for fire år siden.

På meningsmålingen får Selvstendighetspartiet 40,8 prosent og 28 mandater, mens Fremskrittspartiet får 7,9 prosent og 5 mandater, men det hører med til historien at Selvstendighetspartiet ofte har gjort det dårligere ved valg enn målingen skulle tilsi, mens det motsatte har vært tilfellet for Fremskrittspartiet.

Flertall sammen?

Blant opposisjonspartiene er nå Samfylkingen (Sosialdemokratene) best med 24,1 prosent.

De Grønne, som har vunnet mye på en økende miljøinteresse også på Island, har nå 19,1 prosent, og det kan fortsatt tenkes at de to partiene kan få flertall sammen, men i utgangspunktet virker det som om de ikke er særlig lystne til å regjere sammen.

Begge vil foretrekke å regjere sammen med Selvstendighetspartiet - som jo kan stå uten regjeringspartner dersom Fremskrittspartiet skulle velge opposisjon.

På Island som i Finland kan regjeringssamarbeid gjerne gå på tvers av de tradisjonelle høyre-venstre skiller slik vi har kjent det tidligere i Norge.

To små partier, De Frilyndte, som særlig er kritisk til Islands innvandringspolitikk, og et nytt miljøparti på høyresiden, Islandsbevegelsen, ligger begge på den siste målingen under sperregrensen på 5 prosent, men De Frilyndte har på tidligere målinger ligger klart over denne grensen.

Det er ikke vanlig på Island å binde seg opp til regjeringsalternativer før valget.

Resultatene ved forrige valg var slik:

Selvstendighetspartiet 33.7 prosent, 23 i Allthinget
Frenskrittspartiet..........17.7 prosent, 12 i Allthinget

Samfylkingen............... 31.0 prosent, 20 i Allthinget
De grønne..................... 8.8 prosent,   5 i Allthinget
De frilyndte................... 7.4  prosent,   3 i Allthinget

En av de Frilyndte har gått over til Selvstendighetspartiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt