Hopp til innhold
Urix forklarer

Spekulerer i hvem som blir ny konge i Thailand

Kongens gudestatus gjør at folk svimer av i sjokket over at han er død. Kronprinsen er mer omstridt, og Thailand kan derfor gå inn i en ny fase preget av uro og vold.

THAILAND-KING/

Tusenvis av sørger kong Bhumibol Adulyadej utenfor kongepalasset i Bangkok.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

Med sine vakre strender, buddhisttempler og natteliv er Thailand en magnet på turister verden over, til tross for flere tiår med politisk uro, vold, kupp og selvmordsbomber.

33 millioner turister er ventet til det tropiske landet i år, men under den varme solen er det ikke bare idyll.

Gatene i Thailands hovedstad er travle som vanlig etter kongens død i går. Men folk flest er kledd i svart. Utenfor palasset i Bangkok samles tusenvis av sørgende.

– Han var hele landets hjerte, sier Suthad Kongeam (53) til nyhetsbyrået Reuters.

Problemet er bare at sønnen, kronprins Maha Vajiralongkorn, ikke har samme status som sin far Kong Bhumibol Adulyadej.

THAILAND-KING/

Tusenvis av mennesker holder opp en seddel med bilde av kong Bhumibol Adulyade. Kongen har enorm status i Thailand.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Spekulasjoner om hvem som bør bli konge

Artikkel 112 i Thailands lovgivning sier at enhver som fornærmer kongen eller dronningen vil bli straffet med opptil 15 års fengsel.

Men i lukkede rom blir likevel spørsmålet om hvem som bør bli ny konge heftig diskutert.

THAILAND-KING/PRINCE

Kronprins Maha Vajiralongkorn har valgt å vente med å ta over tronen, angivelig for å få tid til å sørge tapet av sin far.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Kronprins Maha Vajiralongkorn har bedt om å få utsatt kongeutnevnelsen, angivelig for at han skal få tid til å sørge over sin avdøde far.

Dermed er det formelt sett lederen av kongens råd, general Prem Tinsulanonda, som nå er Thailands regent.

Men selv om han likte faren, er han kritisk til sønnen, og det spekuleres i om ikke han vil forsøke å utnevne en annen til konge, for eksempel en av kronprinsens tre søstre, Maha Chakri Sirindhorn. Han har tidligere jobbet for alternative løsninger til kronprinsen.

– Det som skjer nå kan så tvil om kongehusets plass i det politiske systemet i Thailand, sier seniorrådgiver Marte Nilsen ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men general Prayut Chan-ocha, som har ledet landet siden kuppet i mai 2014, har gitt sin fulle støtte til kronprins Vajiralongkorn.

Det er ikke kommet noen detaljer om når en begravelse kan skje, men en tradisjonell kongelig kremasjon tar trolig flere måneder å forberede.

Landet går inn i ett år med sorg.

THAILAND-KING/

Det har vært spekulert i om prinsesse Maha Chakri Sirindhorn (61) skal overta tronen i Thailand.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Kongehuset er viktig i et splittet Thailand

Fotografier av nå avdøde kong Bhumibol henger i nesten alle thailandske hjem. Inntil han ble syk for noen år siden var han på TV nesten hver kveld, med kart i hånden og kamera rundt halsen på ett eller annet kongebesøk.

Thailand King

Kong Bhumibols har hatt en enorm status i det thailandske samfunnet.

Foto: Kittinun Rodsupan / Ap

Offisielt har kongehuset ikke så mye makt, men det er kongen folk har sett til i tider der Thailand har vært preget av vold og spenninger, og som har avgjort i kulissene.

Kongedømmet har fått utvikle seg i en mange hundre år gammel buddhistisk forståelse av moral, blandet med en hinduistisk forestilling om en allmektig konge.

– Det er knyttet stor symbolsk og økonomisk makt til kongehuset, sier Nilsen.

THAILAND COUP CONSTITUTION

Det var stor spenning i Bangkok da det militære tok makten i september 2006. Men da folk kom ut med gule bånd og la blomster på stridsvognene, skjønte alle at det var kongen som hadde godkjent maktovertagelsen.

Foto: DAVID LONGSTREATH / AP

Militærjuntaen har innført landesorg

Militærjuntaen i Thailand har lovet at det skal holdes valg neste år, og at landet igjen skal få en sivil regjering. Men i Thailand har kongehuset en enorm makt, samtidig som det står midt i det som nå er hovedkonflikten i thailandsk politikk.

– Kongedømmet, sammen med det militære utgjør den tradisjonelle eliten som står imot kretsen rundt tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har mer støtte fra det bredere og fattigere delene av folket, sier Nilsen.

Thailand har vært dypt splittet siden 2006, da det militære fjernet Shinawatra som statsminister i et væpnet kupp. De påfølgende årene var preget av streiker og sivil uro. I mai for to år siden tok hæren igjen over makten og fjernet Thaksins søster Yingluck.

Kronprins Maha Vajiralongkorn er derimot sett på som en venn av Thaksin.

Flere forskere NRK har vært i kontakt med tror det kan bli ny uro etter ett år med landesorg.

– Det blir et spørsmål om når en ny konge utnevnes, og om det bli et demokratisk valg på ny regjering neste år, sier Nilsen.

THAILAND-POLITICS/ Opposition Puea Thai party members react as former Thai Prime Minister Thaksin Shinawatra gestures in a traditional greeting during a Skype video call on the occasion of Songkran festival at the party headquarters in Bangkok

Medlemmer av Puea Thai-partiet lytter til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Han ble styrtet i et militærkupp i 2006. Mange mener kongen sørget for at det kuppet ikke ble blodig.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters