NRK Meny
Normal

Amerikanske speiderledere dekket over overgrep

Amerikanske speiderledere fortiet og dekket over overgrep i flere tiår. Torsdag ble 14.500 sider med dokumenter og brev offentliggjort. I papirene er det påstander om minst 1200 overgrep.

Tom Stewart

Tom Stewart sier at han fremdeles kan ha mareritt om overgrepene han ble utsatt for. Her holder han den gamle speideruniformen sin.

Foto: Ted S. Warren / Ap

Matt og Tom Stewart

Matt og Tom Stewart.

Foto: Ap

– Det er så mange barn som har lidd i stillhet, sier Tom Stewart. Både han og broren ble misbrukt av sin speiderleder, både hjemme, på overnattingsturer og på møter.

– Det hender fremdeles at jeg har mareritt om det som skjedde, sier Stewart til Associated Press.

Både han og broren er bitre og sinte på en organisasjon de mener ikke gjorde noen ting. Overgrepene pågikk i en periode på rundt ti år.

– Det er ikke lett å prate om dette, men jeg ønsker å snakke på vegne av de mange ofrene som ikke klarer å si noe, sier den nå 46 år gamle mannen.

– Gjorde ikke nok for å hindre

Advokater som har sett mange av de tusen sidene sier speiderbevegelsen i USA ikke har gjort nok for å hindre pedofile i å bruke organisasjonen for å komme i kontakt med mindreårige.

Som et svar på det har bevegelsens leder, Wayne Perry, bedt om unnskyldning og har innrømmet at noen av sakene har vært behandlet for lite strengt, upassende eller rett og slett feil.

Blant papirene er det påstander om minst 1200 overgrep som skal ha skjedd fra 1965 til 1985.

Truet med å forgifte maten

En slik historie handler om Floyd David Slusher. Ifølge papirene ble han sparket ut fra en sommerleir i 1972 etter å ha forgrepet seg på mindreårige. Navnet hans havnet i oversikten over dem som var «upassende» som ledere, men han ble aldri anmeldt.

Fem år senere var han aktiv i en annen speidertropp og der ble han arrestert, mistenkt for å ha misbrukt flere barn. Noen av guttene fortalte at han hadde truet med å drepe dem hvis de fortalte hva han gjorde. En av dem hadde fått beskjed om at speiderlederen ville forgifte maten hans, hvis han sladret.

Misbrukte 17 gutter, men fikk fortsette

Advokat Paul Mones, som presenterte noen av de mange historiene, sier materialet viser hvordan organisasjonens ledere kjente til risikoen for at speidergutter ble utsatt for overgrep.

Han viste til en sak fra 2010 der en nestleder i en tropp tilsto at han hadde misbrukt 17 gutter, men som likevel fikk lov til å fortsette sin speidergjerning. Etter noen få måneder hadde han funnet seg et nytt offer.

Ifølge Mones har en typisk overgriper misbrukt mellom fem og 15 gutter.

Lederne beskyttet organisasjonen

Noen av historiene viser hvordan ledere beskyttet organisasjonen, skriver The New York Times. De ønsket å tro, eller var så naive, at når en mann hadde innrømmet å ha misbrukt smågutter, mente de at han fortjente en ny sjanse.

«Han innser at han har et problem, og har tatt personlige grep for å løse situasjonen», står det om et tilfelle der en leder har innrømmet å ha forgrepet seg på flere av medlemmene i troppen sin.

Et annet dokument forteller om en tiåring som beskriver hvordan speiderlederen hans fortalte om speiderlivets gleder mens hendene hans fant veien ned i gutten bukser.

Håper andre organisasjoner lærer

Kelly Clark

Kerry Clark med noen av de mange tusen dokumentene.

Foto: Greg Wahl-Stephens / Ap

– Misbruk av barn vokser i det skjulte, det er disse papirene et godt eksempel på, sier advokat Kerry Clark som arbeider i advokatfirmaet som legger ut de mange filene.

– Vi håper andre organisasjoner kan lære av dette og gjøre en bedre jobb med å beskytte barna, sier han.

Unnskyld!

Lederen for USAs guttespeidere, Wayne Perry, ber om unnskyldning.

– Det har vært tilfeller av ledere som har misbrukt sin posisjon. I de tilfeller hvor vi ikke har klart å beskytte barna, ber vi om vår dypeste og ærligste unnskyldning, både til barna og til deres familier, sier han.

På organisasjonens nettside skriver de nå at de har innført nye rutiner for å sjekke bakgrunnen til folk som engasjerer seg i speiderarbeidet og at de har omarbeidet lederprogrammet sitt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt