Hopp til innhold

Spedbarn drept i terrorangrep i Kabul - gjenopptar aksjoner mot opprørsgrupper

Presidenten i Afghanistan har beordret sikkerhetsstyrkene til å gjenoppta aksjonene mot Taliban og andre opprørsgrupper etter dagens terrorangrep.

62TG3y6eW-I

Bildet viser hvordan tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker kommer ut med spedbarn i armene etter angrepet i Kabul tirsdag.

Foto: Rahmat Gul / AP

Spedbarn og nybakte afghanske mødre havnet midt i skuddlinjen da væpnede menn stormet et sykehus i Kabul tirsdag formiddag.

To små barn, elleve mødre og et ukjent antall sykepleiere ble drept under angrepet, sier en talsmann for det afghanske innenriksdepartementet.

Ytterligere 15 personer ble såret.

Afghanistans president har beordret sikkerhetsstyrkene til å gjenoppta aksjonene mot Taliban og andre opprørsgrupper. Det skjer etter dette angrepet, og et selvmordsangrep samme dagen.

President Ashraf Ghanis kunngjøring kom i en TV-tale tirsdag.

– Jeg beordrer sikkerhetsstyrkene til å avbryte sin defensive rolle og gjenoppta offensive operasjoner mot fienden, sa Ghani.

Sykehuset ble stormet av minst tre væpnede menn i politiuniform, hvorpå lyden av to eksplosjoner kunne høres fra innsiden av bygningen. Tirsdag ettermiddag meldte lokale medier via Twitter at alle de tre angriperne var drept.

En barnelege som klarte å flykte fra sykehuset, forteller til nyhetsbyrået AFP at han hørte en kraftig eksplosjon ved inngangspartiet.

– Sykehuset var fullt av pasienter og leger, det var full panikk inne, sier han.

Kvinner og små barn

Sykehuset består blant annet av en døgnåpen barselklinikk som drives av Leger Uten Grenser.

Over 100 mennesker, deriblant tre utlendinger, ble under en flere timer lang operasjon reddet ut av sikkerhetsstyrker. Mange av dem var kvinner og små barn.

Omtrent samtidig kom det meldinger om et selvmordsangrep mot en begravelse øst i Afghanistan. Innenriksdepartementet sier at 24 ble drept og 68 såret da angriperen sprengte seg midt i folkemengden.

Terrororgruppa IS sier de står bak selvmordsangrepet, melder nyhetsbyrået AFP tirsdag kveld.

I provinsen Khost ble tirsdag et barn drept og ti andre personer såret av en bombe som gikk av på et marked.

tM1Im-eJzZI

To spedbarn ble drept etter et terrorangrep mot et sykehus i Kabul tirsdag. Mødre og flere sykepleiere ble også drept under angrepet.

Foto: Rahmat Gul / AP

Bare noen timer før angrepet, kom lille Mohammad Omar til verden på sykehuset som ble angrepet i Kabul, skriver Leger Uten Grenser i Afghanistan på Twitter.

Han ble født i full fart da det ble komplikasjoner der babyen ikke fikk nok oksygen, og Leger Uten Grenser gjennomførte et akutt keisersnitt.

Laster Twitter-innhold

Sjiamuslimsk område

Sykehuset som ble angrepet i Kabul, har cirka 100 sengeplasser. Det ligger i Dasht-i-Barchi, et område der det bor mange fra den sjiamuslimske hazara-minoriteten.

Forholdet mellom to islamske trosretningene sija og sunni er betent og det finnes flere eksempler på konflikt og væpnet strid mellom dem.

– Vi er kjent med det pågående angrepet mot sykehuset vi støtter. Afghanske sikkerhetsstyrker er på området. Prioriteten vår nå er sikkerheten til våre pasienter og ansatte, sa Karine Nordstrand, president i Leger Uten Grenser, i en epost til NTB mens angrepet fortsatt pågikk.

Tilbudet som organisasjonen driver ved sykehuset, er det eneste for akutte og kompliserte fødsler i et område med over en million innbyggere.

IS-mistanke

Ingen har hatt ansvar for angrepet, og Taliban avviser at opprørsgruppa står bak. Mistanken retter seg i stedet mot den ytterliggående sunnigruppa IS, som de siste årene har etablert seg i Afghanistan, og som flere ganger tidligere har gjennomført terrorangrep mot landets sjiaer.

Det er et gjestehus like bak sykehuset der det bor utlendinger, og sikkerhetskilder har opplyst til TOLOnews at angriperne forsøkte å ta seg til gjestehuset via sykehuset, men det er ikke kommet meldinger at de greide å ta seg dit.

Utenlandske soldater

Også utenlandske soldater ankom sykehuset for å delta i operasjonen, oppgir en reporter fra TOLOnews.

Norge har rundt 60 spesialsoldater som er stasjonert i Kabul og samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke. Forsvaret vil ikke kommentere hvorvidt de deltok i kampene ved sykehuset.

– Forsvaret kan ikke kommentere pågående operasjoner, sa pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt