NRK Meny
Normal

Tre spedbarn døde av giftig intravenøs næring

Foreldre til tre spedbarn som døde på sykehuset i den franske byen Chambéry har anmeldt sykehuset for drap. Barna fikk intravenøs næring som var infisert av bakterier, viser analyser.

Sykehuset i Chambery

Sykehuset i Chambéry. Her mistet tre barn livet i desember.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Lille Chloé ble født 28. oktober etter seks måneders svangerskap. Hun var det første barnet som ble offer for den dødelige bakterien, skriver den franske avisen Le Figaro.

Hun og et annet barn kom for tidlig til verden på sykehuset i Chambéry, sørøst i Frankrike, noen mil nord for Grenoble. Chloé veide 750 gram da hun ble født, litt over en måned senere, den 6. desember var vekten kommet opp i 1,85 kilo og utviklingen var bra, da hun brått ble dårlig ved 20.30-tiden på kvelden. Tre timer senere var hun død.

Døde brått

Faren til Theo

– Han smilte til oss, han holdt i fingeren min. Han ble stadig bedre, men så ble han plutselig syk, forteller faren til Théo til AFP. Nå vil foreldrene vite hva som tok livet av barnet deres.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Det samme skjedde med vesle Théo. Han ble født 1. desember og døde seks dager senere.

– Alt gikk bra, han pustet selv mens vi stelte ham, forteller faren.

– Så etter to dagers kamp, døde han. Vårt liv er ødelagt, sier moren.

Det tredje barnet var innlagt på sykehuset med pusteproblemer. Hun var også på bedringens vei, da hun brått ble dårligere. Faren forteller at hun fikk en ny pose med intravenøs næring på kvelden og at hun døde rundt midnatt.

Analyser av ubrukte poser viser at de inneholdt en bakterie. Hvilken bakterie det er snakk om, er foreløpig ikke kjent.

Helseminister Marisol Touraine sier det her er snakk om en ekstremt alvorlig ulykke og at alle posene med intravenøs næring er trukket tilbake.

Legemiddelet kom fra et fransk farmasøytisk firma, men sykehusdirektør Guy-Pierre Martin har ikke villet offentliggjøre navnet og sier det er opp til franske myndigheter å gjøre.

Vil vite hva som har skjedd

Nå har de tre familiene anmeldt sykehuset for drap.

– Vi vil ikke ha medlidenhet. Vi vil at man skal finne ut hva som har skjedd. Det er merkelig at det skulle så alvorlige hendelser til før noen forsto at noe var galt. Det er en feil i systemet og denne feilen må finnes, slik at det aldri kan skje igjen, sier faren til Chloé.

Foreldrene spør seg nå om det kan være andre dødsfall knyttet til den ukjente farmasøytiske produsenten. Helseminister Touraine forsikrer på sin side at det ikke skal være flere poser i omløp.

– Jeg kjenner heller ikke til andre ulykker i forbindelse med bruken av slike medikamenter, sier hun.

Søndag kommer hun til sykehuset i Chambéry, blant annet for å holde en pressekonferanse der. Saken blir nå etterforsket av politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt