Hopp til innhold

Sparket varsler-kaptein er koronasmittet

Kapteinen på hangarskipet USS Theodore Roosevelt som fikk sparken etter å ha varslet om koronautbrudd på skipet, har selv fått påvist koronasmitte.

Kaptein Brett Crozier fra seremonien da han overtok ledelsen om bord USS Theodore Roosevelt 1. november 2019. 
addresses the crew for the first time as commanding officer of the aircraft carrier USS Theodore Roosevelt

AVSATT: Kaptein Brett Crozier fra seremonien da han overtok ledelsen om bord USS Theodore Roosevelt 1. november 2019.

Foto: Us Navy / Reuters

Kapteinen ble hyllet av mannskapet da han lørdag forlot hangarskipet.

Brett Crozier skrev tidligere i uken et notat til den amerikanske marineledelsen og ba om å få sette 90 prosent av mannskapet på nærmere 5.000 i land på stillehavsøya Guam. Flere titall hadde da fått påvist smitte om bord, og viruset spredte seg raskt.

Brevet ble lekket til The San Francisco Chronicle, som tirsdag viste til Croziers beskrivelse av situasjonen. Crozier mente marinen ikke klarte å gi ressursene som trengtes for å bekjempe viruset ved å flytte mannskapet fra skipet.

«Vi er ikke i krig. Mannskapet trenger ikke dø. Hvis vi ikke handler nå, unnlater vi å ta vare på vår viktigste verdi – sjømennene våre», skrev Crozier ifølge The New York Times.

Sparket

Torsdag kom svaret fra USAs fungerende marineminister Thomas Modly, som anklaget Crozier for å ha utvist ekstremt dårlig dømmekraft og ga ham sparken.

Ifølge Modly sendte Crozier notatet til for mange, noe som resulterte i at det ble lekket til en amerikansk avis. Dette virket ifølge marinesjefen «destabiliserende» og reiste tvil om marinens kampevne.

Brevet fra Crozier skal ha blitt sendt til 20–30 personer på en usikret e-post.

President Donald Trump har støttet avgjørelsen til Modly.

– Han burde ikke ha snakket slik i et brev, sa Trump om kaptein Crozier.

– Jeg synes det var ille det han gjorde, sa Trump.

Hangarskipet USS Theodore Roosevelt

HANGARSKIP: Over 100 personer har hittil fått påvist koronasmitte om bord på USS Theodore Roosevelt.

Foto: Nicholas V. Huynh / AFP

Taktfaste rop

Da kapteinen lørdag forlot hangarskipet og gikk i land på Guam, ble han hyllet av mannskapet. Flere hundre hadde tatt oppstilling langs rekka da Crozier gikk alene ned landgangen.

– Kaptein Crozier, kaptein Crozier, lød taktfaste rop.

– Slik er det man tar farvel med en av de flotteste kapteinene man noensinne har hatt, sier en av mannskapet i en video som er lagt ut i sosiale medier.

Over 100 personer har hittil fått påvist koronasmitte om bord på USS Theodore Roosevelt, og ifølge den amerikanske marinen vil rundt 3.000 av mannskapet bli satt karantene på Guam.

Venner av Crozier opplyser nå at han selv er smittet, skriver The New York Times.

Marinen har ikke villet kommentere disse opplysningene.

Dårlig dømmekraft

Flere demokrater i USA har kritisert sparkingen av Crozier, blant dem tidligere visepresident Joe Biden.

– En påminnelse om hva som kan skje når man sier som sant er til makthaverne. Det er Trump-administrasjonen som utviser dårlig dømmekraft her, ikke en modig offiser som forsøkte å beskytte mannskapet sitt, tvitrer Biden.

Bildet viser kaptein Brett Crozier på USS Theodore Roosevelt holde en tale for mannskapet under trening i Stillehavet 15. desember 2019.

MANGE SMITTET: Bildet viser kaptein Brett Crozier på USS Theodore Roosevelt holde en tale for mannskapet under trening i Stillehavet 15. desember 2019.

Foto: Seaman Apprentice Kaylianna Genier / AP

SISTE NYTT

Siste nytt