Hopp til innhold

Labour sparker media-rådgiver etter Hitler-spøk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En Hitler-spøk har ført til at parlamentsmedlemmet Tom Harris trekker seg som Labours nye media-rådgiver.

Harris lot den skotske førsteministeren Alex Salmond spille rollen som Adolf Hitler i et klipp fra filmen «Der Untergang».

Saken har vakt sterke reaksjoner i Storbritannia, der det nå diskuteres heftig om Skottland bør bryte ut av unionen eller ikke.

Vanlig spøk

Videoen av en rasende Hitler like før Det tredje rikets fall er en velkjent YouTube- parodi. Der Hitlers frådende raseri får ny mening med ulik teksting. Denne gangen gikk det ut over skottene.

– Videoen er en velbrukt spøk, unnskylder Tom Harris seg med i dag.

I det publiserte klippet gjør Harris narr av Salmonds hemmelighold over folkeavstemningen. Harris latterliggjør også at Salmond nektet å sparke sin rådgiver Joan MacAlpine, som i forrige uke foreslo at alle partier som var mot det skotske nasjonalistpartiets (SNP) forslag var «anti-skotske».

Videoen som heter «Joans Downfall», eller «Joans undergang» på norsk, ble lagt ut lørdag og sent i går kveld måtte Harris trekke seg fra sin stilling.

– Jeg ser i ettertid at konteksten videoen er satt i, med tanke på Joans «anti-skotske» utspill, var uklok. Dette beklager jeg, sier Harris til den engelske avisen The Telegraph i dag.

– Min folkeavstemning

I videoen raljerer Harris over Salmonds og Joans holdninger til folkeavstemningen. I en referanse til SNPs representant i Westminister, Angus Robertson, sier en general i klippet.

– Førsteminister, du og Angus kan ikke holde på denne hemmeligheten så mye lenger?

Hvorpå svarer Hitler illsint:

– Dette er ingen andres sak! Dette er min folkeavstemning – min! MIN!

Høyt spill

Bakgrunnen for videoen er at Storbritannias statsminister David Cameron, som ønsker en avgjørelse om en skotsk folkeavstemning så raskt som mulig, hevder at Salmond sitt forslag, om at selvstyremyndighetene i Skottland selv skal avgjøre når en slik uavhengighetsavstemning skal finne sted, er lovstridig.

I London mener de nemlig at det er Parlamentet i Westminister som avgjør saken.

Hvis en folkeavstemning ender med et nei, kan nemlig saken være lagt død for en generasjon framover. Og det er trolig økonomien som blir det store spørsmålet i diskusjonen om Skottland er i stand til å stå på egne bein eller ikke.

David Cameron og Alex Salmond

David Cameron og Alex Salmond spiller nå et avansert pokerspill om Skottlands fremtid.

Foto: ANDREW MILLIGAN / Afp

Institusjonelt er skottene helt på høyden og fullt ut i stand til å styre seg selv.

Landet har siden 1999 hatt indre selvstyre med en folkevalgt forsamling og en egen regjering på plass i Edinburgh. De har blant annet eget rettsvesen og skolevesen.

Cameron spiller med sitt forslag et høyt spill, og har skapt en vanskelig situasjon for det skotske nasjonalistpartiet SNP, som hele tiden har stått i spissen for kampen for full selvstendighet, men på sine egne premiss. De ønsker blant annet å beholde pundet og dronningen som statsoverhode.

For med dette forslaget vil Camerons regjering framstå som velvillige og legge til rette for en gjennomføring i tråd med loven. Men samtidig vil den altså legge premissene, og ønsker at avstemningen holdes i 2013.

Salmond trenger på sin side tid til å samle velgernes støtte til uavhengighet. Foreløpig har kravet ikke flertall, ifølge meningsmålinger.

SNP kan også forsøke å dra nytte av en nasjonalistisk bølge i forbindelse med 700-årsfeiringen av slaget ved Bannockburn. Slaget 24. juni 1314 ga skottene en stor seier over engelskmennene. For nasjonalistene kan derfor 2014 være et godt år for en folkeavstemning.

SISTE NYTT

Siste nytt