Sparkede Comey bryter stillheten

I et brev til venner og ansatte sier den avsatte FBI-direktøren James Comey at «det er avgjort og jeg klarer meg», etter at han ble sparket av president Trump.

USA-TRUMP/COMEY

– Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen, sier James Comey etter at han ble sparket som sjef for FBI.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

– Jeg har lenge ment at en president kan sparke en FBI-direktør for hvilken som helst grunn, eller for ingen grunn overhodet. Jeg kommer ikke til å bruke tid på avgjørelsen eller måten det ble gjort på, og jeg håper dere heller ikke vil gjøre det, skriver Comey i brevet publisert av New York Times.

Det var onsdag det ble kjent at president Donald Trump har sparket FBI-sjef James Comey.

Oppsigelsen har skapt reaksjoner, og NRKs USA-korrespondent omtaler sparkingen som en politisk bombe.

Trump Donald Trump

SJOKKERER: Donald Trump har ikke mistet evnen til å sende sjokkbølger gjennom Washington D.C.

Foto: Patrick Semansky / AP

Etterforsket Trump-administrasjonen

I går ettermiddag rapporterte New York Times at Comey for kun få dager siden skal ha bedt det amerikanske justisdepartementet om mer ressurser til å etterforske Russlands angivelige innblanding i den amerikanske valget. Dette benekter justisdepartementet.

Det er hevdet at Trump-kampanjen hadde upassende koblinger til Russland, og FBI og CIA har tidligere uttalt at russerne ønsket å få Trump valgt.

– Det er avgjort, og jeg vil klare meg, selv om jeg kommer til å savne dere og oppdraget dypt, skriver Comey i avskjedsbrevet.

Samtidig beskriver FBI-ansatte oppsigelsen som «et slag i magen». Flere fikk vite om oppsigelsen på samme måte som Comey selv: Fra nyhetsoppslag på TV og hastemeldinger som tikket inn på mobiltelefonene.

Rasende Trump

Washington Post siterer over 30 anonymiserte kilder i justisdepartementet, FBI og Det hvite hus som sier at Trump ble stadig mer rasende på Comey, og at han i helga hadde bestemt seg for at FBI-sjefen måtte gå.

Ifølge avisen skal sinnet skal ha kommet av at Comey gjentatte ganger omtalte de angivelige Russland-koblingene i media, fremfor å bruke tid på å etterforske lekkasjer i Det hvite hus – et tema Trump mener Comey burde prioritert.

– De skriver at Trump Comey ville bruke for mye ressurser på Russlands-etterforskningen. Så han ba justisministeren og visejustisministeren om å lage en liste over argumenter for å sparke Comey, og så skjedde dette i hui og hast uten at mange visste om det på forhånd, sier USA-korrespondent Tove Bjørgås til NRK Dagsnytt.

Samtidig antyder flere demokrater at sparkingen er et forsøk på å dekke over fakta.

New York-senator Chuck Schumer krever at det nå opprettes en uavhengig etterforskning av Russland-anklagene.

Laster Twitter-innhold

– Hyklere!

Trump selv forsvarte onsdag sparkingen i en tirade Twitter-meldinger, der han refser demokratene for å ikke støtte hans avgjørelse.

Trump viser til at demokratene var svært kritiske til Comey da FBI-sjefen gjenåpnet etterforskning av Trumps motstander i presidentvalget Hillary Clinton kun 12 dager før valget i fjor.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Agenter AP har snakket med, sier de er overrasket over at Comey ble sparket, og de er spente på hvem som kommer til å bli hans etterfølger. Mange så ham som en sterk og støttende leder, selv om noen mente at han noen ganger førte byrået i feil retning.

Mange ønsket ikke at han skulle gå av, spesielt midt under etterforskningen av hvorvidt president Trumps valgkamp hadde forbindelser til Russlands innblanding i valget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt