Spår Clinton mot Bush i 2016

Valget i USA er såvidt over, men 1992-kandidatenes kone og sønn lanseres allerede som kandidater til neste presidentvalg.

Hillary og Bill Clinton, George H.W., George W. og Jeb Bush

Flere ønsker seg en reprise av valget i 1992, med en ny duell mellom Clinton og Bush-familiene.

Foto: AP/Reuters

Barack Obama har nettopp sikret seg fire nye år i Det hvite hus, men både demokrater og republikanere har allerede begynt å spekulere i hvem som skal kjempe om å bli hans etterfølger.

En undersøkelse utført av Public Policy Polling (PPP) viser at Hillary Clinton allerede er tre ganger så populær som visepresident Joe Biden med tanke på det neste presidentvalget.

Undersøkelsen tok utgangspunkt i nominasjonsprosessen under primærvalget i delstaten Iowa, der Clinton ifølge undersøkelsen ville fått 58 prosent av stemmene dersom hun stilte som presidentkandidat.

Clintons talsmann bekreftet nylig at hun vil gi seg som utenriksminister , og det spekuleres nå i om grunnen er at hun vil forberede seg på en eventuell valgkamp mot 2016.

Les også: Gjett hvem Obama ringte først

Hint fra Biden

Joe Biden på Demokratenes landsmøte i 2012

Joe Biden skal ha hintet om at han vil stille i 2016.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Joe Biden får støtte av 17 prosent i undersøkelsen, mens New York-guvernør Andrew Cuomo og den nylig innvalgte Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren får henholdsvis seks og tre prosent, skriver Politico.

Biden forsøkte seg som kandidat i 1988, men ble nødt til å trekke seg da det ble kjent at han hadde plagiert flere taler. I 2008 ble han raskt utklasset av både Hillary Clinton og Barack Obama, og ga seg tidlig.

Visepresidenten skal ha gitt flere hint om at han kommer til å stille igjen når neste valg nærmer seg.

Ifølge Daily Telegraph skal han ha fortalt velgere i Florida at de kan stemme på ham igjen i 2016, og i hjemstaten Delaware skal han ha avvist at dette ble siste gang han stemte på seg selv.

Dynastiene

På republikansk side er jakten på en ny kandidat allerede i gang etter Mitt Romneys solide nedtur i presidentvalget.

En av de første som blir nevnt er tidligere Florida-guvernør Jeb Bush. Han er lillebroren til George W. Bush og sønnen til George H.W. Bush, og kan i så fall bli USAs tredje Bush-president.

– Vi elsker merkevarene våre. De gir oss trygghet i en verden som spinner fra hverandre. Det politiske motstykket til merkevaren er dynastiet, Bush eller Clinton. Vi kjenner til og vet hvilke verdier de står for, sier den republikanske strategen Alex Castellanos til Politico.

Bush vil ha et sterkt utgangspunkt, og økonomisk kapasitet, tilhørigheten i vippestaten Florida og tilgangen til velgere av latinamerikansk opphav trekkes frem som hans største fordeler.

Les også: Romney fisker latino-stemmer
Les også: Demokratene vant i Florida

Kan få konkurranse av Ryan og Christie

Paul Ryan

Romeys visepresidentkandidat Paul Ryan kan komme til å prøve seg på egen hånd.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Det kan imidlertid komme til å bli flere om beinet når republikanerne skal velge en presidentkandidat.

Florida-senator Marco Rubio har et tett politisk forhold til Jeb Bush, og dersom Bush ikke stiller selv er det ventet at han vil bruke innflytelsen sin til å støtte Rubio.

Mitt Romneys visepresidentkandidat Paul Ryan vurderer trolig også å stille, og det samme gjelder New Jersey-guvernør Chris Christie.

Sistnevnte fikk kjeft for å ha rost president Obama opp i skyene etter orkanen «Sandy», men grunnen var trolig at han ville sikre seg å bli gjenvalgt, noe som er helt nødvendig for å kunne sikre seg en nominasjon som presidentkandidat, skriver The Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt