Hopp til innhold

Spår at Trump vil bli stilt for riksrett

Professoren som spådde at Donald Trump ville vinne presidentvalget, kommer nå med en ny spådom: Trump vil bli stilt for riksrett og avsatt som president.

Donald Trump

Donald Trump på sitt livs største kveld, da han ble valgt til president.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Professor Allan Lichtman

Professor Allan Lichtman

Foto: US Gov.

Professor Allan Lichtman ved American University i Washington D.C. har spådd riktig utfall av alle presidentvalg de siste 30 årene, skriver CNBC.

Han baserer seg på det han kaller 13 «nøkler» for å spå utfallene av valgene, og var en av få som i år spådde en knapp seier til Trump.

– Det er en svært god sjanse for at Donald Trump blir stilt for riksrett, sa Lichtman på CNN-programmet «Erin Burnett OutFront» denne uken.

Lichtman sier at spådommen om riksrett er basert på hans magefølelse, og ikke på noe system.

Han tror at republikanerne vil kvitte seg med Trump fordi de ikke kan kontrollere ham, og vil foretrekke at Mike Pence, Trumps visepresident, overtar som president.

– Jeg er ganske sikker på at Trump vil gi noen grunner for å stille ham for riksrett, enten ved å gjøre noe som er en fare for nasjonens sikkerhet eller noe som gagner lommeboken hans, sier Lichtman.

Mike Pence

Mike Pence vil overta som president dersom Donald Trump blir avsatt.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Ingen dømt i riksrett

I en eventuell riksrettssak er det alle senatorene i Senatet som er dommere og det kreves to tredels flertall for å finne en president skyldig.

Andrew Johnson

Andrew Johnson ble stilt for riksrett i etterkant av den amerikanske borgerkrigen. I praksis handlet saken mot ham om at han var ansett for å være for ettergivende overfor sørstatene.

Foto: Ap

Ved en fellende dom blir presidenten automatisk fjernet fra embetet og han får også forbud mot noen gang å bli valgt til offentlige embeter i fremtiden.

Så langt har bare to amerikanske presidenter, Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999, blitt stilt for riksrett og begge ble frikjent.

Johnson ble frikjent med en stemmes overvekt etter anklager om at han hadde avsatt krigsminister Edwin McMasters Stanton fra stillingen sin på en måte som var i strid med loven.

Clinton var anklaget for å ha løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky, men ble frifunnet med 55 stemmer mot 45.

Richard Nixon ville etter alt å dømme blitt dømt og avsatt i riksrett i 1974 i forbindelse med Watergate-saken, men han trakk seg som president før saken mot ham kom opp.

Ville stille Bush for riksrett

Donald Trump tok i 2008 selv til orde for å stille daværende president George W. Bush for riksrett.

Han anklaget da Bush for å ha ført nasjonen bak lyset da han gikk til krig mot Irak i 2003, og sa at han ikke forstod hvorfor demokratene ikke reiste riksrettssak mot ham da de sikret seg flertallet i Kongressen i 2006.

– Bush fikk oss inn i denne forferdelige krigen ved hjelp av løgner, ved å lyve og si at de hadde masseødeleggelsesvåpen, ved å si alle mulige ting som i ettertid viste seg å være usanne, sa Trump den gang.

Ikke den første

Professor Lichtman er langt fra den første som ser for seg at Donald Trump kan bli stilt for riksrett.

Michael Moore

– Han kommer til å bryte lover fordi han bare tenker på hva som er best for ham, sa filmskaperen Michael Moore om Trump sist fredag.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Allerede i april i år hadde nettstedet Politico en artikkel der de stilte spørsmål om Trump kunne bli stilt for riksrett kort tid etter at han ble valgt.

I artikkelen ble det blant annet pekt på at flere av Trumps utspill i valgkampen etter alt å dømme er i strid med folkeretten og dermed kunne gi grunnlag for en riksrettssak.

Politico nevnte blant annet forslagene om å tillate tortur og å drepe familiene til terrorister.

Etter valget har både New York Times-kommentatoren David Brooks og filmskaperen Michael Moore sagt at de regner med at Trump vil bli avsatt.

Kaller riksrett for en fantasi

Ukemagasinet «New Republic», som hører hjemme på venstresiden i amerikansk politikk, kaller i en fersk artikkel tankene om riksrett for en fantasi som ikke er realistisk.

Magasinet peker blant annet på at beslutningen om å stille en president for riksrett handler mer om politikk enn om juss.

I dag kontrollerer Republikanerne begge kamrene i Kongressen og om Trump skal avsettes er det dermed hans partifeller som må gjøre det.

De republikanske lederne, og da særlig Paul Ryan som er leder for Representantenes hus, har klart gitt uttrykk for at de ikke liker Trump.

Samtidig har Trump sikret seg god støtte blant mange i Kongressen, særlig fordi hans overraskende høye oppslutningen ved presidentvalget førte til at republikanerne gjorde det bedre enn ventet ved valgene til Senatet og Representantenes hus.

Oppslutningen som Trump fikk blant republikanske velgere i vårens primærvalg gjør også at kongressrepresentantene vil være forsiktige med å utfordre ham, i frykt for at det vil føre til at de selv blir utfordret av Trump-støttespillere i deres egne valgdistrikter.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.