Hopp til innhold

Spår at London mister 80.000 finansjobber

Den britiske hovedstaden kan miste 80.000 høyt betalte jobber i finanssektoren når landet går ut av EU, viser en rundspørring blant ledende bankfolk.

Finansarbeider med flaggparaply

Finansansatte har mer enn det velkjente London-været å beskytte seg mot etter folkeavstemningen 23. juni.

Foto: Toby Melville / Reuters

Mark Carney

Den britiske sentralbanksjefen Mark Carney har prøvd å overbevise markedet om at den britiske økonomien vil tåle en «Brexit».

Foto: MATT DUNHAM / AFP

Konsulentfirmaet Boston Consulting Group (BCG) har spurt 360 ledende bankfolk i Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA om deres tanker rundt konsekvensene av «Brexit».

De sier at London kan miste 20 prosent av jobbene i finanssektoren, rundt 80.000 arbeidsplasser, skriver Independent.

Det vil i så fall innebære at konsekvensene av «Brexit» blir verre enn finanskrisen fra 2007 til 2010. Da forsvant 55.000 arbeidsplasser fra Londons finansmiljø.

Tap av arbeidsplasser i finansindustrien er kritisk for London. I fjor betalte ansatte i finansindustrien rundt 40 milliarder pund, rundt 450 milliarder norske kroner, i skatter og avgifter.

Britiske pendlere

Pendlere på vei til Londons finansdistrikt i forrige uke, på en av byens mange gråværsdager de siste to ukene.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Kan miste nødvendig «pass»

Både bankaksjer og det engelske pundet har falt kraftig i verdi siden folkeavstemningen 23. juni, men nå er det de langsiktige virkningene av «Brexit» som bekymrer.

Selskaper fra ett EU-land må ha «pass» for å kunne gjøre forretninger i de andre EU-landene, uten å ha lokale filialer eller underavdelinger, skriver Economist.

I dag gir britenes EU-medlemskap dem et slikt «pass» og dermed har en rekke internasjonale finansinstitusjoner, fra både innenfor og utenfor EU, store avdelinger i London.

For eksempel har den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs 6000 ansatte i London, mot bare 200 i den tyske finanshovedstaden Frankfurt.

Frykter manglende tilgang

Nå frykter bankfolkene at arbeidsplasser vil forsvinne dersom Storbritannia mister retten til «passene» som gir tilgang til en del av EUs indre marked.

Et eksempel på et område som er i fare er handelen med verdipapirer som er utstedt i euro.

Selv om Storbritannia i dag ikke er med i fellesvalutaen euro, foregår 70 prosent av denne handelen i London.

Den handelen kan forsvinne med «Brexit», og med kan tusener av arbeidsplasser forsvinne.

Varebil med reklameplakat

Det tyske partiet FDP hadde tirsdag leid inn en bil som kjørte rundt i London og oppfordret britiske gründerbedrifter om å flytte til Berlin.

Foto: Matt Dunham / Ap

Tyskland og Frankrike på frierfot

Både franske og tyske firmaer og politikere har allerede begynt å fri til firmaer som kan tenkes å forlate Storbritannia.

Lederen for BCG Frankfurt, Wolfgang Dorner, oppfordrer tyske byer og firmaer til å ønske tilstrømningen av finansfolk velkommen.

Han sa at tyske byer «bør forberede seg på omplasseringene av arbeidsplasser i forskjellige industrier og aktivt ta imot sjansen som byr seg med denne tilstrømningen av velkvalifiserte arbeidere».

Også den franske finansministeren Michel Sapin, har sagt at finansinstitusjoner og ansatte i finanssektoren vil være velkomne om de velger å flytte.

SISTE NYTT

Siste nytt