Normal

– Morgendagens Spania blir en republikk

Det ropte tusenvis av monarkimotstandere på Puerta del Sol-plassen i Madrid i dag, ikke langt fra det kongelige slott. Nå krever de folkeavstemning.

Spania demonstrasjon

JA TIL REPUBLIKK: Republikanere samlet seg lørdag igjen på Puerta del Sol, ikke langt fra det kongelige slott, med krav om en folkeavstemning om monarkiets framtid i Spania i dag.

Foto: Javier Barbancho / Reuters

– Morgendagens Spania blir en republikk, ropte demonstrantene i Madrid som krever folkeavstemning om landet skal fortsette med monarki som styreform.

Spanias kongehus

NESTE UT: Spanias neste konge, Felipe, sees bak sine foreldre, kong Juan Carlos og dronning Sofia, på dette bildet fra februar i år.

Foto: Gerard Julien, Pool, File / Ap

Demonstrasjonen skjer bare dager etter at kong Juan Carlos abdiserte og overlater tronen til sin sønn kronprins Felipe.

Utpekt av diktator-Franco

Tidligere i uken har monarkimotstandere samlet seg til lignende protester rundt om i Spania.

Kong Juan Carlos var personlig utpekt av Spanias diktator Franco til å bli Spanias konge, noe han ble etter Francos død i 1975.

Grunnloven i Spania må endres for at kongen skal kunne abdisere, og endringen er ventet 19. juli. Først da kan kronprins Felipe overta tronen.

Elefantjakter i krisetider

Flere historikere som NRK snakket med etter abdiseringen mener det er de mange skandalene som er årsaken til at kongen gikk av.

Blant annet er prinsesse Cristina og hennes ektemann under etterforskning for korrupsjon, skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger, og Juan Carlos berømte elefantjakt i Botswana satte sinnene i kok hos spanjolene.

Kongen har også slitt mye med helsen de siste årene, og har hatt hele seks hofteoperasjoner i løpet av kort tid.

– Mye følelser

Under det TV-sendte intervjuet med Juan Carlos sa han at det var mange følelser involvert i hans avgjørelse om å abdisere.

– Jeg har nytt deres suksesser og lidd med dere i vanskelige tider. Jeg ønsker alt godt for Spania, landet jeg har viet hele mitt liv til. Jeg vil takke det spanske folk, mine medhjelpere og dronningen for all støtten, sa Juan Carlos.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt