Spansk domstol varetektsfengsler åtte av Catalonias eksministre

Åtte medlemmer av Catalonias regjering som møtte i spansk høyesterett i dag, er varetektsfengslet. I kveld vurderer en dommer om det skal utstedes en internasjonal arrestordre rettet mot Catalonias avsatte president Carles Puigdemont.

Dismissed Catalan vice president Oriol Junqueras arrives to Spain's High Court after being summoned to testify on charges of rebellion, sedition and misuse of public funds in Madrid

BLANT DE ARRESTERTE: Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras (til høyre) er blant åtte arresterte katalanske politikere i dag. Har på vei til spansk Høyesterett torsdag. Sjefen hans, Carles Puigdemont, møtte ikke opp i retten. Han oppholder seg i Belgia inntil videre.

Foto: Javier Barbancho / Reuters

Det er påtalemyndigheten i Spania som ber om at Puigdemont skal arresteres. Og i kveld vurderer en spansk dommer om det skal utstedes en slik arrestordre.

Avisa La Vanguardia meldte tidligere torsdag ettermiddag at dommeren har utstedt arrestordren, men kjennelsen lar altså vente på deg.

Arrestordre

Påtalemyndighetens anmodning om arrestordre skjer etter at Puigdemont ikke møtte opp til en høring i spansk høyesterett i dag.

Catalonias karismatiske president som ble avsatt av spanske myndigheter, oppholder seg i Brussel. Fire andre tidligere ministre møtte heller ikke opp i spansk høyesterett i Madrid i dag. De befinner seg i Belgia sammen med Puigdemont.

carles Puigdemont

Spansk påtalemyndighet ønsker å arrestere Catalonias avsatt president Carles Puigdemont, og torsdag kveld har en dommer utstedt arrestordre. Puigdemont oppholder seg i Brussel i Belgia der dette bildet er tatt 31. oktober i år.

Foto: Yves Herman / Reuters

Varetektsfengslet

Ni andre tidligere ministre kom til høringen i høyesterett i Madrid i dag. Påtalemyndigheten la ned påstand om varetektsfengsling for åtte av dem og løslatelse mot kausjon for den niende.

Torsdag kveld skal de åtte være varetektsfengslet ifølge spanske og internasjonale medier. Den mest kjente er den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras.

Vil samarbeide fra Brussel

Advokaten til Catalonias tidligere president, sier at Carles Puigdemont vil samarbeide med domstolen fra sitt oppholdssted i Brussel.

Paul Bekaert sier til nyhetsbyrået Reuters at klimaet i Spania «ikke er godt» og at Puigdemont ikke tror at han vil få en rettferdig rettergang i Spania.

Advokaten sier at spanske dommere er velkommen til å snakke med Puigdemont i Brussel, enten direkte eller via videokonferanse.

Advokaten sier at dersom Spanias høyesterett utsteder en internasjonal arrestordre, er det ikke opplagt at belgiske myndigheter vil tvangsutsende Puigdemont fra Belgia til Spania.

Les også: Ber om fengsel for åtte Catalonia-politikere

Les også: Sammenstøt i Barcelona: Folk søkte dekning etter høye smell fra politiet

Anklages for oppvigleri

Åtte av de ni ministrene fra Catalonia som møtte opp i spansk høyesterett i dag, er anklaget for oppvigleri og opprør. De risikerer 30 års fengsel.

Utenfor inngangen til høyesterett møtte 20 andre katalanske politikere opp, for å vise støtte til de siktede.

– Dette er en urettferdig situasjon der de etterforskes for å ha lagt til rette for demokrati. Jeg kan ikke forstå hvordan Europa kan se bort fra demokrati, sa en av de frammøtte politikerne, Assumpcio Lailla.

Ifølge internasjonale medier skal åtte av de ni som ble framstilt i høyesterett, altså være varetektsfengslet torsdag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt