De ansatte på brannstasjonen tjuvstartet på dagens planlagte demonstrasjoner for offentlig ansatte over hele landet som arrangørene håper skal bli de største hittil mot de økonomiske innstrammingene.
Fagforbundene UGT og CCOO står bak arrangementene som er planlagt 80 ulike steder.
Les også:
Hoveddemonstrasjonen skal foregår i Madrid, og begynner ved 20.30-tiden.
Skal spare 520 milliarder
Statsminister Mariano Rajoy er blitt skyteskive for spanjolenes misnøye.
Foto: DANI POZO / AfpDe offentlig ansattes demonstrasjoner mot statsminister Mariano Rajoy og regjeringen, og startet da regjeringen i forrige uke vedtok nye lønnskutt og skatteøkninger som tilsammen skal redusere statsgjelden med nærmere 520 milliarder kroner.
Siden har blant andre sykepleiere, brannmenn og politifolk marsjert gjennom Madrids gater, stanset trafikken og ropt «Opp med hendene. Dette er et ran.»
Demonstrasjonene har vært lokale og spontane, og har ofte startet etter initiativ i sosiale medier.
– Innstrammingene rammer de svakeste samfunnssektorene, heter det i et opprop fra fagforbundet CCOO.
Blant de siste tiltakene fra regjeringens side er å fjerne de offentligansattes julebonuser, noe som tilsvarer et lønnskutt på sju prosent. Dette kommer på toppen av tidligere kutt.
Les også:
– Vil ikke hjelpe
Gruvearbeidere i Nord-Spania tar farvel med arbeidskamerater etter en 50 dager lang sit-in i protest mot nedskjæringene.
Foto: ELOY ALONSO / Reuters– De har allerede frosset eller redusert lønningene våre. Dette er den siste spikeren i kista, sa Ines Cornide da hun protesterte i Madrid tidligere i uka.
– Tiltakene vil ikke stimulere forbruket, og heller ikke skape nye arbeidsplasser, sa Cornide. Hun er ansatt i rettsvesenet.
Også ansatte i privat sektor har sagt tydlig hva de mener i store demonstrasjoner. Blant annet har gruvearbeidere gått langt for å komme til Madrid for å protestere.
Arrangørene av kveldens demonstrasjoner har oppfordret deltakerne til ikke å lage bråk
EU-press
Arbeidsløsheten i Spania er på 24 prosent. Landet må betale skyhøye renter for nye lån, og EU presser på for at landet skal stabilisere den offentlige økonomien.
Seinere i måneden blir Spania det fjerde EU landet som mottar økonomiske krisehjelp.
Det er ventet at EU-ledere skal ha en telefonkonferanse fredag der de gir grønt lys til å utbetale inntil 100 milliarder euro, nærmere 800 milliarder kroner for å redde kriserammede spanske banker.