NRK Meny
Normal

– Ga Rajoy 200.000 kroner i kontanter

Den tidligere partikassereren i Spanias regjeringsparti skal ha sagt i retten i dag at han ga statsminister Mariano Rajoy 200.000 kroner fra et hemmelig fond i 2010.

Demonstranter og Rajoy

Demonstranter utenfor rettsbygningen i Madrid mandag under høringen med tidligere partikasserer Luis Barcenas. Statsminister Mariano Rajoy (innfelt) møtes med stadig sterkere krav om å gå av.

Foto: Dominique Faget/Paul White / AFP/AP

Luis Barcenas

Tidligere partikasserer Luis Barcenas i Partido Popular (PP).

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Nyhetsbyrået AFP siterer flere anonyme kilder på at Den tidligere partikassereren Luis Barcenas, skal ha sagt at han i mars 2010 ga 25.000 euro – 200.000 norske kroner – til statsminister Mariano Rajoy.

Den tidligere partisekretæren skal ha sagt at han ga statsministeren pengene i 500-eurosedler.

Barcenas blir anklaget for personlig skattesvindel og korrupsjon, men skal også ha forvaltet en betydelig smørekasse i regjeringspartiet PP der næringslivet betalte inn, og partiets toppledere fikk penger ut.

Barcenas skal ha samlet 48 millioner euro på hemmelige kontoer i utlandet, og deler av pengene kom ifølge anklagene fra ulovlige partigaver og bestikkelser.

Ifølge kilder som var til stede i retten i dag sa Barcenas i sin forklaring for dommeren at «hele partiledelsen mottok konvolutter».

Nekter å trekke seg

Rajoy var i 2010 leder det konservative partiet Partido Popular (PP) og ble statsminister etter valget i 2011.

Han avviste kravene om at han må trekke seg på grunn av en korrupsjonssaken under en pressekonferanse i Madrid i ettermiddag.

Jeg vil forsvare den politiske stabiliteten og fullføre mandatet som det spanske folket har gitt meg, sa statsminister Rajoy.

Rajoy har vært hardt presset i lang tid, både av korrupsjonssaken som har rystet hans parti, Partido Popular (PP), og den økonomiske krisen i Spania.

Pinlige sms-er

Rajoy har nektet blankt for å ha mottatt penger fra Barcenas, men søndag offentliggjorde avisen El Mundo flere sms-er som statsministeren har sendt til den korrupsjonsanklagede partifellen Luis Barcenas.

Selv om ikke sms-ene beviser at Rajoy har mottatt penger, viser de et så tett forhold at det i beste fall er pinlig for statsministeren.

  • «Luis, ingenting er lett, men vi gjør det vi kan. Opp med humøret», lyder en av meldingene, som Rajoy sendte Barcenas i 2012.
  • «Luis, jeg forstår. Hold motet oppe. Jeg ringer deg i morgen. Klem», heter det i en melding Rajoy sendte i januar i år.

Rajoy innrømmet under mandagens pressekonferanse at han har sendt sms-ene. men sier at de viser at han ikke ga seg for det han kaller utpressing fra Barcenas.

Opprør også i eget parti

Soraya Saez de Santamaria

Soraya Saez de Santamaria kan bli Spanias første kvinnelige statsminister.

Foto: JAVIER BARBANCHO / Reuters

Det største opposisjonspartiet, Sosialistpartiet, har krevd at Rajoy trekker seg.

– PP har kanskje absolutt flertall, men de har tapt den moralske autoriteten. Vi vil samarbeide med alle partier for å styrte statsministeren., sier visegeneralsekretær i Sosialistpartiet, Elena Valenciano.

PP har 186 plasser av de 350 plassene i underhuset i den spanske nasjonalforsamlingen, og har dermed rent flertall.

Derfor er det verre for statsminister Rajoy at flere medlemmer av hans eget parti nå også ber ham gå av.

– Nesten alle i partiet er overbevist om at situasjonen ikke kan repareres. Det beste Rajoy kan gjøre er å organisere en prosess for å overleve ledelsen til noen andre i partiet, sier at et av PPs parlamentsmedlemmer, som vil være anonym, til nyhetsbyrået Reuters.

Et annet partimedlem sier at visestatsminister Soraya Saez de Santamaria kan overta etter Rajoy fordi hun tilhører en yngre generasjon som ikke er svertet av Barcenas-skandalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt