Hopp til innhold

Spania: Patriotisk marsj og folkemøte i hvitt

Demonstranter med spanske flagg deltar i det de kaller en patriotisk marsj. Samtidig; på folkemøter der alle er kledd i nøytrale hvitt, er slagordene «Nei til vold – Ja til dialog» og «Alt vi trenger er å snakke sammen».

I mange byer har spanjoler deltatt i markeringer i hvite klær. Mange gjør det fordi de mener demonstrasjonene til nå har vært stigmatiserende. Dette bildet er fra Madrid hvor de frammøtte ber politikerne om å snakke sammen.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Patriotisk marsj

De som støtter et fortsatt samlet Spania, demonstrerer i Barcelona, Madrid og andre store byer i dag. – Spania er bedre enn landets ledere, heter det i et av slagordene i demonstrasjonene i dag.

Et samlet Spania var ønsket fra demonstrantene i Madrid i dag

Tusener av spanjoler deltar i såkalte patriot-marsjer i flere byer i Spania i dag. Disse bildene er fra Colon Square i Madrid lørdag.

Både katalanere som ikke ønsker at deres region skal ut av Spania, og andre spanjoler som støtter et samlet Spania, deltar i de såkalte patriotiske marsjene i dag.

– Det vil bli som å kutte av en arm, dersom Catalonia bryter ut fra resten av Spania. Det sier en 52 år gammel offiser, Joaquin Penas, til nyhetsbyrået AFP. Han deltar i den patriotiske marsjen i Madrid med et spansk flagg rundt skuldrene.

pro-spania demo i madrid

Tilhengere av et fortsatt samlet Spania demonstrerer i Madrid. Tilsvarende markeringer kalt en patriotisk marsj gjennomføres i mange spanske byer.

Foto: Javier Soriano / AFP

Dialog

Det er mye som skjer i Spania denne lørdagen. En gruppering som støtter dialog har forberedt folkemøter rundt om i landet.

De appellerer til sentralmyndighetene i Madrid og regionmyndighetene i Barcelona om å sette seg ned og snakke sammen.

Blant parolene på folkemøter der alle er kledd i nøytrale hvitt, er «Nei til vold – Ja til dialog» og «Alt vi trenger er å snakke sammen».

Demo for Dialog i Spania, i Girona

Kledd i hvitt. I hele Spania arrangeres det folkemøter for dialog. Her fra en markering i Girona. Blant parolene er 'Nei til vold-Ja til dialog'.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

Håp om forsoning

I går skjedde det noe som gir mange et håp om at det kan startes en dialog selv om frontene har vært steile fram til nå.

Det at sentralregjeringen gikk ut og beklaget at katalanere ble skadd i tumultene som oppstod da politiet tok seg inn i valglokalene, var veldig viktig for mange.

Spansk politi har fått massiv kritikk for å ha gått brutalt fram da de med makt kastet velgere ut av valglokalene i Catalonia i folkeavstemningen 1. oktober.

Katalanske ledere splittet

Ikke alle i regionregjeringen i Catalonia er like utålmodige når det gjelder å erklære uavhengighet fra Spania.

I en kronikk i den katalanske avisen Ara skriver handelsministeren i Catalonia, Santi Vila, at han ønsker 'våpenhvile' i krangelen med sentralregjeringen i Madrid.

Presidenten i regionen, Carles Puigdemont, sier at han vurderer å erklære løsrivelse fra Spania innen få dager.

Carles Puigdemont

Presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, sier han kan komme til å erklære Catalonia som en selvstendig nasjon innen noen dager.

Foto: Manu Fernandez / AP

Dilemma

Det pågår tydeligvis diskusjoner om veien videre blant katalanske ledere. De vet at de kan miste internasjonal sympati dersom de kjører en hard linje og erklærer uavhengighet etter en folkeavstemning som var grunnlovsstridig.

Samtidig kan de miste momentum dersom de venter for lenge før de tar neste skritt.

Sveits vil megle?

Ifølge nyhetsbyrået AFP har myndighetene i Sveits kontakt med begge sider, regjeringen i Madrid og separatistledere i Catalonia.

Men ifølge sveitsiske diplomater er det ingen formelle forhandlinger før begge parter ønsker det.

Statsminister Mariano Rajoy har sagt at regjeringen ikke vil forhandle før katalanske politikere sier at de dropper planene om å erklære løsrivelse fra Spania.

SISTE NYTT

Siste nytt