NRK Meny
Normal

Spania vurderer å bytte tidssone

Spanske politikere skal vurdere om landet bør bytte tidssone, slik at de kan kvitte seg med «71 år med jetlag».

Spanske arbeidere

To spanske arbeidere tar seg en hvil på et tak i Madrid.

Foto: Alberto Di Lolli / Ap

Det er en parlamentær kommisjon som har kommet frem til at Spania har vært i «feil» tidssone siden general Franco bestemte at landet skulle følge sentraleuropeisk tid i 1942.

Kommisjonen anbefaler i sin rapport at Spania bør være i samme tidssone som Storbritannia og Portugal, skriver BBC.

«Vi sover nesten en time mindre enn det Verdens helseorganisasjon anbefaler. Dette har en negativ effekt på produktivitet, fravær, stress og ulykker,» heter det.

Kommisjonen mener tidsforskjellen er grunnen til at spanjolene spiser, jobber og legger seg senere enn sine europeiske naboer.

«Vårt døgn følger sola mer enn klokka. I henhold til sola spiser vi klokken 13 og klokken 20, men klokka sier at tiden er 15 og 22,» skriver kommisjonen.

– Vi lever med 71 års jetlag, og det er uholdbart, sier professor Nuria Chinchilla ved det internasjonale IESE-senteret for arbeid og familie til The Guardian.

Vil ha slutt på siestaen

Ifølge The Guardian jobber spanjolene flere timer i uka enn tyskere og briter, men er mye mindre effektive.

Forkjemperne for å bytte tidssone mener at man bør innføre en mer regelmessig arbeidsda, der man ikke er ferdig senere enn klokken 18.

Det vil føre til færre ulykker på jobb, flere barn på skolen og et bedre familieliv, mener Ignacio Buqueras fra Forbundet for rasjonalisering av spanske arbeidsdager.

– Det må bli slutt på siestaen. Man trenger ikke mer enn ti til tolv minutters hvile etter lunsj, og de fleste har uansett ikke tid til det, sier han.

Han vil også ha slutt på at beste sendetid på TV er to timer senere enn Storbritannia, og at fotballkamper ofte har avspark så sent som klokken 23.

Spania sliter med høy arbeidsledighet. Tall fra april viste at ledigheten var oppe i 26 prosent.

Les: Rekordhøg arbeidsløyse i Europa
Les: Utenlandske turister setter fart i spansk økonomi

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt