Hopp til innhold

Spania får krisepakke fra EU

EU låner Spania 100 milliarder euro for å redde banksektoren fra kollaps. Brannmenn i Madrid tviler på at det vil slukke brannen som herjer den spanske økonomi.

Spania Bankia

Spania får kriselån fra EU. I dag godkjente finansministrene i eurosonen formelt redningspakken som blant annet skal redde Spanias største bank, Bankia.

Foto: Alberto Saiz / Ap

Madrid: Hege Moe Eriksen
Foto: NRK

Eurosonens finansministre ble i dag enige om å gi Spania en krisepakke på opptil 100 milliarder euro, omlag 758 milliarder kroner. Den formelle avgjørelsen ble tatt etter en telefonkonferanse der detaljene rundt kriselånet ble diskutert.

Spania er det fjerde landet i eurosonen som får krisehjelp. Fra før har Irland, Portugal og Hellas opplevd det samme.

Vil ikke dikteres av IMF

Den spanske regjeringen påpeker at det er bankene og ikke Spania som skal reddes. Den spanske banksektoren sliter med råtne lån som følge av kollapsen i landets eiendomsmarked, og lånet skal sikre den nødvendige kapitalen for å redde bankene med god margin.

Det har vært avgjørende for myndighetene å presentere redningsaksjonen for bankene som noe annet enn det andre kriserammede land som Hellas har fått fra EU. Årsaken er at de ikke ønsker at Det internasjonale valutafondet IMF skal diktere spansk politikk.

Men jubelen står på ingen måte i taket i Spania i dag. Mange spanjoler frykter at det er skattebetalerne som til sist må betale rentene for kriselånet. Også analytikere er delt i synet på om lånet til bankene alene vil kunne redde Spania.

Og børsen i Madrid har reagert med kraftig fall.

Får ikke slukket brannen

Sergio Martin Ballesteros

Sergio Martin Ballesteros har jobbet som brannmann i 14 år. Han har ikke mistet jobben, men med et lønnskutt på 35 prosent har han vanskelig for å brødfø familien.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

På brannstasjonen Coslada utenfor Madrid går alarmen. Menn i shorts og sandaler hopper inn i tunge kjeledresser og klatrer opp i en av brannbilene. Brannmennene får stadig slukket branner, men kjemper i motvind for å verne seg mot regjeringens kutt.

Sergio Martin Ballesteros har jobbet som brannmann i 14 år. Han er stolt over jobben og samholdet blant kollegene på stasjonen, men i det siste har gleden druknet i et hav økonomiske problemer.

– De har kutta lønnen vår med 35 prosent, forteller Sergio Martin Ballesteros.

Med to små barn og en kone som er arbeidsledig strekker ikke pengene lenger til. 40-åringen må nå ha hjelp av foreldrene for å brødfø familien.

– Mellom huslån og mat til ungene har vi ikke nok penger mot slutten av måneden. For meg er dette en katastrofe, sier Sergio.

Arbeidsløsheten og renten stiger

Myndighetene varslet i dag at arbeidsledigheten vil vippe 24,6 prosent i år. Det er høyere enn tidligere antatt.

Samtidig steg renten på spanske statsobligasjoner til 7,09 prosent i dag. Det er over nivået som regnes som bærekraftig på lang sikt, og avstanden mellom renten på spanske og tyske statsobligasjoner er nå rekordhøy.

Tvinges til å ta regningen

Jaime Ruiz Jimenez

Jaime Ruiz Jimenez er tillitsvalgt ved brannstasjonen Coslada utenfor Madrid. Der skorter det ikke på svart humor i krisen. Jaime poserer ved skiltet som sier at brannmenn står i fare for utryddelse.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Krisa har rammet Spanias brannvesen hardt. De jobber lenger, for lavere lønn og er færre ansatte enn tidligere. Misnøyen er så stor at de nærmest daglig tar til gatene i protest.

– Vi kan ikke bli sittende hjemme, sier Jaime Ruiz Jimenez.

Han er tillitsvalgt på stasjonen, og mener at brannmennene ikke har noe annet valg.

– Med et så brutalt angrep på våre rettigheter er det nødvendig å ta til gatene. De lar oss betale for en krise som vi ikke er skyld i, sier Jimenez.

Over 100.000 demonstrerte

I går var kvelden for å si klart i fra. I larmen fra fløyter og vuvuzelaer lljomet kravet om at regjeringen må gå av, etter at de vedtok nye kutt på 65 milliarder euro for en uke siden.

Over 100 000 mennesker fylte gatene i Madrid, og i 80 andre byer demonstrerte sinte spanjoler.

Statsminister Mariano Rajoys konservative parti PP, som har
flertall i den spanske nasjonalforsamlingen, kutter i lønninger, øker momsen, øker skatter og kutter antallet offentlige stillinger for å komme i mål.

De offenlige ansatte er blant de hardest rammede av krisa i Spania. Torsdag var de kledd i t-skjorter som viste hvilket yrket de har, med «lærer», «politi» eller «brannmann» skrevet på ryggen.

Spania opprørspoliti

Politiet ble værende i gatene i Madrid natt til fredag etter de omfattende demonstrasjonene.

Foto: PEDRO ARMESTRE / Afp

Tror ikke på regjeringen

Statsminister Mariano Rajoy mener kuttene er nødvendige for å få kontroll med et voksende budsjettunderskudd og for å redde landets fremtid. I hovedkvarteret til arbeidernes representanter, fagforeningen UGT, mener man derimot at regjeringen er i ferd med å ruinere landet.

– Arbeidsledigheten vil øke og økonomien vil krympe. Pensjonister, arbeidstakere, alle vil vi være i en situasjon som bare forverrer seg. Derfor sier vi at regjeringen ruinerer landet vårt, sier Toni Ferrer, aksjonssekretær i en av Spanias største fagforeninger, UGT.

Tross krisen gjør de jobben sin på Coslada brannstasjon uansett. Men for Sergio er fremtiden blitt usikker.

– Hvis det fortsetter sånn, vil jeg ikke pensjonere meg her. Det er ikke noe fremtid i dette lenger, avslutter Sergio.

SISTE NYTT

Siste nytt