Spania får korona-krisehjelp fra Kina

Tirsdag landet et fly i Zaragoza med 500.000 ansiktsmasker fra Kina. Det neste blir kinesiske covid-19-tester og beskyttelsesbriller. Snart kan også kinesiske leger være på vei.

Medical workers from outside Wuhan pose for pictures with a Chinese Communist Party flag at the Wuhan Railway Station before leaving the epicentre of the novel coronavirus disease outbreak

Kinesiske helsearbeidere i Wuhan viser tommelen opp. Landet får ros for måten koronaspredningen er bekjempet. Nå er kinesisk utstyr på vei til Spania. Neste skritt kan være å sende kinesiske leger dit.

Foto: Stringer / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag snakket statsminister Pedro Sanchez med Kinas president Xi Jinping på telefon. Spanias statsminister ba om hjelp til å takle koronakrisen.

De to lederne fortsatte på en dialog de startet i forrige uke.

Tirsdag tok et transportfly av fra Shanghai i Kina, det landet i Zaragoza i Spania.

Flyet var lastet med 500.000 ansiktsmasker. Spania er lovet to millioner ansiktsmasker fra Kina, skriver nyhetsbyrået AFP.

Ansiktsmasker laget på en fabrikk i Shanghai i Kina

Kinesiske ansiktsmasker er ankommet Spania. En fabrikk i Shanghai produserer disse maskene og annet utstyr for å bekjempe spredning av korona.

Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix

En talsmann for Kinas ambassade i Madrid sier at landet allerede er i gang med å pakke covid-19-tester, flere ansiktsmasker og beskyttelsesbriller til Spania.

Kina kan også komme til å sende leger og annet medisinsk personell til Spania i nær framtid, skriver Associated Press.

sanchez and xi

Spanias statsminister Pedro Sanchez ber om hjelp fra Kinas president Xi Jinping i kampen mot korona.

Foto: Javier Soriano / AFP

Kinas ledende rolle

Kina har tatt en ledende rolle i kampen mot korona. Det var i byen Wuhan i Kina at koronautbruddet startet i desember i fjor.

Kina fikk mye kritikk i starten av utbruddet for å ha forsøkt å skjule koronaspredningen, men har fått mye ros i ettertid for måten landet har klart å bremse spredningen.

Spania er hardt rammet. Landet er nå det fjerde hardest rammede landet etter Kina, Iran og Italia.

Spania har registrert 11.308 smittetilfeller og over 500 dødstall. Epidemien vokser raskt i omfang, og myndighetene har stengt landet ned for å bremse spredningen.

Doctor Roxana Sauer looks into a car as she prepares a test kit for a coronavirus (COVID-19) test during a media event at a drive-in coronavirus check at the hospital of Gross-Gerau

Spania får medisinsk utstyr som ansiktsmasker, covid-19-tester og beskyttelsesbriller fra Kina. Kinesisk medisinsk personell kan også bli sendt dit. (illustrasjonsfoto)

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Kina hjelper Italia

I forrige uke kom den første lasten med medisinsk utstyr og personell til Italia. Landet er hardest rammet i Europa. Der er om lag 28.000 mennesker smittet av korona, 2100 er døde.

Det er innført strenge tiltak for Spanias 46 millioner innbyggere.

Folk får bare lov til å gå hjemmefra om de skal på jobb, få helsehjelp eller gjøre nødvendige ærend som innkjøp av mat og medisiner.

Restauranter, barer, skoler, universiteter og hoteller er stengt. Det samme er de fleste butikkene.

De siste tallene viser at 198.300 mennesker er smittet av korona på verdensbasis. 8419 er døde, skriver Reuters onsdag morgen.

165 land er rammet av viruset.

Medical officers prepare evacuated Indonesian nationals from Wuhan, China's center of the coronavirus epidemic, before transferring them to the Natuna Islands military base to be quarantined, at Hang Nadim Airport in Batam, Riau Islands

Slik så det ut da mennesker som hadde vært i Wuhan i Kina etter at korona utbruddet startet, ble evakuert. Dette er indonesiske borgere etter ankomst i hjemlandet

Foto: Antara Foto / Reuters

Status Norge

Sist oppdatert: 30.05.2020
8425
Smittet
28
Innlagt
237
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt

Vellykket SpaceX-oppskyting

Lørdag gjennomførte Elon Musks sin drøm om å sende mennesker i verdensrommet. Nå flyr SpaceX-raketten mot historie.

Foreløpig obduksjonsrapport: Ingen fysiske tegn på kvelning

En foreløpig obduksjonsrapport sier at George Floyd ikke døde av kvelning. Familien krever en ny undersøkelse etter antydninger om at han kan ha vært ruspåvirket.