Hopp til innhold

Spania bruker makt for å stanse folkeavstemning

Politiet beslaglegger stemmesedler og annet valgmateriell. Sikkerhetsstyrkene forsegler valglokaler. Spanske myndigheter går hardt frem for å hindre at folkeavstemningen i Catalonia blir gjennomført.

marsj for løsrivelse i Barcelona

MARSJ FOR UAVHENGIGHET: Onsdag gikk tusener i gatene i Barcelona i det som ble kalt en uavhengighets-marsj. På søndag skal det gjennomføres en folkeavstemning i Catalonia, som spanske myndigheter forsøker å stoppe.

Foto: Pau Barrena / AFP

Catalonias leder snakker

Catalonias president sier at sentralmyndighetenes forsøk på å stanse søndagens folkeavstemning, gjør at flere støtter målet om større selvråderett for Catalonia.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Påtalemyndigheten i Spania har bedt politiet om å etterforske alle forsøk på å gjennomføre folkeavstemningen på søndag. Katalanske ordførere som stiller valglokaler til disposisjon, trues med rettsforfølgelse.

Men Catalonias leder mener at den harde linjen fra spanske myndigheters side, vil få motsatt effekt.

Regionpresident Carles Puigdemont sier til nyhetsbyrået Associated Press at jo mer motstand de møter, jo flere katalanere støtter ideen om løsrivelse fra resten av Spania.

Spanias riksadvokat vil ikke utelukke at Puigdemont kan bli pågrepet for å arrangere folkeavstemningen.

Demo i Barcelona

Demonstrasjon i Barcelona til støtte for folkeavstemning kommende søndag. Denne demonstrasjoner ble gjennomført fredag 22. september.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Større selvråderett

Ikke alle katalanere ønsker å ta et fullstendig brudd med moderlandet. Men mange ønsker en større selvråderett. Meningsmålinger viser at katalanerne er splittet i synet på løsrivelse, men et klart flertall viser at folkeavstemningen må få gå sin gang.

– Det er ikke flertall i Catalonia for løsrivelse. Men de fleste vil ha større råderett over egne ressurser. Det sier Spania-ekspert Jose Maria Izquierdo ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han viser til at baskerne har større selvråderett enn katalanerne. Baskerne får beholde skattepengene selv. I storbyen Barcelona og Catalonia for øvrig er mange frustrerte fordi de betaler høye skatter til sentralmyndighetene, samtidig som de mener at lite blir ført tilbake til regionen.

mann i catalonia demo mot løsrivelse

En mann i Barcelona går mot strømmen. Han demonstrerer mot folkeavstemningen som er planlagt førstkommende søndag. Han og flere andre protesterte onsdag 27. september.

Foto: Josep Lago / AFP

Skuffet over EU

Presidenten i Catalonia er skuffet over manglende støtte fra EU. I intervjuet med nyhetsbyrået AP sier Carles Puigdemont at EU-kommisjonen har vendt det døve øre til Catalonias ønske om en folkeavstemning.

Den katalanske lederen sier at han vil gjøre konflikten med spanske sentralmyndigheter til en sak for EU.

Ingen land, verken i EU eller i resten av verden, har kommet med offisiell støtte til folkeavstemningen.

Studen med maske demonstrerer i catalonia

En kvinnelig student med maske demonstrerer til støtte for folkeavstemningen onsdag 27. september. Hun holder opp det katalanske flagget.

Foto: Jon Nazca / Reuters

Rajoy hos Trump

Denne uka besøkte Spanias statsminister Det hvite hus. Mariano Rajoy fikk full støtte fra Donald Trump i sin motstand mot en folkeavstemning i Catalonia.

Rajoy presser på i håp om at katalanske ledere skal innrømme at de legger fra seg planene om en folkeavstemning. Statsministeren maner til ro i regionen.

Katalanske ledere sier at de er fast bestemt på å gjennomføre planen. Men de ser at stadig nye hindringer legges i veien for den praktiske gjennomføringen av den omstridte folkeavstemningen.

Spenningen stiger i Catalonia før søndag 1. oktober

Rajoy

Spanias statsminister søker støtte hos USAs president. Tidligere denne uka besøkte Mariano Rajoy Det hvite hus. Donald Trump gav sin støtte til Rajoy sin motstand mot folkeavstemningen.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt