Hopp til innhold

Astronautene fra SpaceX er om bord på romstasjonen

Etter lang ventetid fikk de to astronautene fra SpaceX-raketten endelig gå om bord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Det var rundt klokken 19.02 norsk tid at de to astronautene Bob Behnken og Doug Hurley og mannskapet på ISS åpnet lukene som skilte romkapselen Crew Dragon og romstasjonen. Men de to fikk ikke klarsignal til å gå om bord før rundt klokken 19.24.

Da fløt de to astronautene gjennom slusen mellom lukene og inn på ISS, hvor de ble de mottatt av en velkomstkomite bestående av tre andre astonauter.

Dette er første gang amerikanere går om bord på den internasjonale romstasjonen fra en romrakett som er skutt opp fra amerikansk jord. Det er også første gang amerikanere går om bord fra et kommersielt bygd romfartøy.

– Det har vært en ære å være en liten del av dette. Vi må berømme SpaceX og NASA. Det er fantastisk å få USA tilbake igjen i bransjen. Vi er glade å være om bord på dette fantastiske komplekset, sa Doug Hurley da de to hadde kommet seg om bord.

Måtte vente en stund

Behken og Hurley var koblet til romastasjonen i over tre timer. Crew Dragon koblet seg til ISS klokka 16.17 norsk tid.

Romstasjonen og kapselen befant seg da omtrent like over grensen mellom Kina og Mongolia.

Turen fra Jorden tok rundt 19 timer.

– Velkommen hjem, skriver NASA-sjef Jim Bridenstine på Twitter.

Innflygingen og tilkoblingen gikk uten problemer, men Behnken og Hurley måtte vente litt før de kunne gå om bord i romstasjonen. Det måtte først sjekkes at det ikke er noen lekkasjer og at trykket er på korrekt nivå.

På romstasjonen møter de to astronautene NASA-kollega Chris Cassidy og russerne Anatoly Ivanishin og Ivan Vagner, som allerede er utstasjonert der.

  • NRK sender direkte fra den internasjonale romstasjonen!

Trent i årevis

ISS er en romstasjon som svever 400 kilometer utenfor Jordens overflate. Den har en fart på mange tusen kilometer i timen.

Astronautene har trent til dette oppdraget i årevis, og går alt etter planen skal de erfarne astronautene Behnken bli der imellom en og fire måneder. Avhengig av hvor raskt den neste ferden kan gjennomføres.

Behnken og Hurleys hovedoppgave på ferden er å teste at alle systemer fungerer og gi tilbakemeldinger til teknikerne og ingeniørene til SpaceX og NASA.

SpaceX-raketten Falcon 9 med de to amerikanske astronautene om bord, ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida klokken 21.23 norsk tid lørdag.

I morges ble de vekket av Black Sabbath og låten «Planet Caravan», ifølge NASAs hjemmesider.

Vil til månen og Mars

Siden de amerikanske romfergene ble satt på bakken for godt i 2011, etter 30 år i drift, er det bare russerne som har fløyet mannskap fram og tilbake til ISS.

Lørdagens oppskyting var dermed svært viktig for amerikanerne som har ambisjoner om en ny måneferd innen 2024.

For Tesla-eier Musk er dette nemlig bare begynnelsen. Det er månen og Mars som er den endelige destinasjonen for milliardæren.

Starship er navnet på fartøyet som SpaceX håper skal realisere de drømmene. Starship er designet med tanke på å frakte mennesker og 100 tonn last ut i verdensrommet.

Prototyp eksploderte

Prosjektet har likevel møtt på enkelte vanskeligheter. Fredag, dagen før oppskytingen i Florida, eksploderte nemlig en prototyp av fartøyet under testing i Texas.

Laster Twitter-innhold

Dette skjedde også i 2019, da en annen prototyp gikk i lufta under testing.

Elon Musks SpaceX er det første kommersielle selskapet som sender mennesker til den internasjonale romstasjonen. Dette er også den første bemannede oppskytingen fra USA siden 2011.

– Dette har vi ventet på lenge. Det er gått ni år siden sist, nå er det gjort. Vi har klart det, sa en nærmest gråtkvalt Nasa-sjef Jim Bridenstine etter lørdagens oppskyting.

Ukrainere vil ikke ta imot unnskyldning fra Wagner-avhopper nå

Den russiske avhopperen Andrej Medvedev (26) beklager at han frivillig gikk inn i den beryktede Wagner-gruppen. – Det tar flere tiår, kanskje generasjoner bare å begynne å tilgi, svarer Natalia Lutsyk.