Hopp til innhold

Søster til Chibok-jente: – Jeg er så lykkelig

– Jeg har en følelse av at søsteren min er satt fri, sier Hanwa Usman. I dag får hun vite om søsteren er blant de 82 jentene som ble løslatt av Boko Haram natt til søndag.

Søsteren til Hanwa Usman er blant de bortførte skolejentene

NYTT HÅP: Hanwa Usman sier til NRK at hun har en følelse av at søsteren hennes er blant de 82 løslatte Chibok-jentene.

Foto: Christine Præsttun / NRK

NRK har snakket med Hanwa som bor i et fattig område i utkanten av Abuja.

Hun forteller at hun ikke har fått informasjon ennå fra myndighetene, men at hun har hørt at de vil få vite mer i løpet av dagen.

– Jeg er så lykkelig, sier Usman..

NRK har snakket med henne flere ganger siden jentene ble bortført i 2014. Hun trodde lenge søsteren var død. Nå er hun sikker på at hun skal få se søsteren igjen.

Men er du ikke redd for å bli skuffet?

– Jeg kan ikke bli skuffet fordi jeg uansett gleder meg over at så mange jenter er satt fri. Jeg vil glede meg på vegne av de og deres familier. Uansett har dette gitt meg nytt håp. Nå vet jeg at søsteren min vil bli funnet i live, sier Usman.

Gjenforening mellom familie og bortført skolejente

GLEDE I NIGERIA: Folk jublet da bortførte jenter fra skolen i Chibok ble sluppet fri i oktober 2016. Nå skal ytterligere 82 jenter være trygge.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

#BringBackOurGirls

Det er tre år siden Boko Haram snek seg inn i sovesalen på kostskolen i Chibok og kidnappet 276 skolejenter. Siden har bevegelsen #BringBackOurGirls kjempet for at militsen skal løslatte jentene.

Aisha Yesufu i #BringBackOurGirls

GIR IKKE OPP: Vi skal feire i dag, sier Aisha Yesufu, men lover å ikke gi opp før alle de bortførte jentene er gjenforent med sine familier.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Blant dem som har kjempet er Aisha Yesufu. I tre år har hun møtt opp nesten hver eneste dag utenfor Unity Fountain i Abuja for å minnes jentene. For henne og de andre i #BringBackOurGirls har det aldri vært aktuelt å gi opp.

– Det er helt utrolig! Jeg kunne nesten ikke tro det, sier Yesufu. Hun forteller at hun har snakket med flere foreldre som nå venter på å få høre om deres døtre er blant de løslatte.

– Du kan jo forestille deg hvor ekstremt krevende de har det nå. Vi krever at myndighetene offentliggjør listene så fort som mulig!

Fra kampansjen #BringBackOurGirls som demonstrerte i Abudja den 17. oktober

#BringBackOurGirls: Bevegelsen har skapt engasjement verden over.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters

Selv om dagen i dag er en triumf, varsle Yesufu at hun og de andre i #BringBackOurGirls ikke gir opp før alle de bortførte jentene er gjenforent med sine familier.

– I dag skal vi feire, men kampen er ikke over. Det er fremdeles 113 jenter fanget, sier hun.

– Chibok-jentene har blitt et symbol på rettighetene til alle kvinner.

Det er to år siden nesten 300 skolejenter ble bortført av den islamistiske terrorgruppa Boko Haram i Nigeria. De fleste av jentene er fortsatt sporløst forsvunnet, men i dag kom det nytt om dem. Vi skal også til New York der prosessen med å velge FNs neste generalsekretær er i gang. 
Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Gry Blekastad Almås.

Byttet fri mot ekstremister

Jentene ble ifølge en uttalelse fra presidentens kontor sluppet fri i bytte mot personer som skal ha vært medlemmer i Boko Haram, som myndighetene skal ha hatt i sin varetekt.

Nigerianske myndigheter har tidligere blankt avvist muligheten for et slikt bytte.

Nigeria takket også Sveits og Den Internasjonale Røde Kors-komiteen. De skal ha hjulpet til i forhandlingene med Boko Haram.

Jentene vil bli tatt imot av presidenten selv i hovedstaden Abuja søndag, ifølge uttalelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt