Sosialdemokratene har ikke godkjent asylavtale i Tyskland

Striden om asylavtalen, som skal avverge regjeringskrise i Tyskland, er ikke over. Sosialdemokratene (SPD) har ikke bestemt seg for om de vil godta avtalen.

Andrea Nahles

Leder for Sosialdemokratene i Tyskland, Andrea Nahles, har ikke bestemt seg for om partiet vil godkjenne avtalen som reddet landet fra regjeringskrise.

Foto: Bernd Von Jutrczenka / AFP

Sent i går kveld ble forbundskansler Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer enige om en asylavtale. Likevel er ikke striden helt over ennå. Den tredje regjeringspartneren, Sosialdemokratene (SPD), har fortsatt ikke godkjent avtalen.

– Vi kommer til å bruke tid på å bestemme oss. Det er mange spørsmål som må besvares før vi kan godkjenne avtalen, sier Andrea Nahles, som er leder for Sosialdemokratene.

Avtale om migranter

Sent i går kveld ble forbundskansler Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer enige om hva som skal skje med migranter som vil til Tyskland. Dermed er en regjeringskrise i Tyskland unngått etter den heftige uenigheten mellom Merkels parti CDU og Seehofers CSU.

– Vi har blitt enige etter svært intense forhandlinger, sa Seehofer etter møtet.

Seehofer og Merkel

Angela Merkel og Horst Seehofer er enige om et kompromiss i asylstriden, men prøver å overbevise det tredje regjeringspartiet til å godkjenne avtalen.

Foto: Markus Schreiber / AP

Ifølge tysk presse går avtalen ut på at det skal opprettes transittsoner for asylsøkere på grensa mot Østerrike. Der skal asylsøkerne sitte mens søknadene deres hurtigbehandles. Dersom de får avslag, må de sendes tilbake dit de kom fra så fort som mulig.

Kompromisset etter den bitre striden om migranter innebærer blant annet at CSU-leder Horst Seehofer fortsetter som innenriksminister i Angela Merkels koalisjonsregjering.

Asylstriden har vært svært betent ikke bare i Tyskland, men i hele Europa. Under EU-toppmøtet forrige uke ble de 28 medlemslandene enige om en avtale, noe som kan ha vært avgjørende for å sikre fremtiden til Merkel.

Samtalene fortsetter

Merkel og Seehofer diskuterte avtalen med Sosialdemokratene i går, og i dag fortsetter møtene mellom de tre partiene.

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), har vært sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel.

Ifølge lederen i Sosialdemokratene, Andrea Nahles, kommer partiet vil ta en avgjørelse basert på samarbeidet med de to andre regjeringspartiene, og ikke Horst Seehofer's asylplan.

SISTE NYTT

Siste nytt