NRK Meny
Normal

Sørstatskristne med skittpakke

Forrige gang ble han beskyldt for å ha et svart uekte barn. Nå er sørstats-kristne igjen på John McCain.

John McCain med kona Cindy og datteren Bridget
Foto: Charles Dharapak / AP

Mange tusen velgere i Sør-Carolina er de siste dagene blitt ringt opp av en underlig automatisk telefonsvarer.

Den utgir seg for å være fra et meningsmålingsinstitutt, men etter hvert kommer det fram at spørsmålene slett ikke er nøytrale.

De er snarere laget for å gi et positivt bilde av tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee.

Huckabee ligger fem-seks prosent poeng bak senatoren John McCain på de siste meningsmålingene.

Hvis en velger svarer ja når telefonsvarerstemmen spør om vedkommende liker senatoren fra Arizona, spør maskinstemmen om velgeren vet at McCain er for eksperimenter som gjør bruk av ufødte barn.

Den automatiske oppringingstjenesten er betalt av en gruppe som caller seg "Common sense solutions".

Gruppen sier den ikke har tilknytninge til noen presidentkampanje. Men på hjemmesidene til gruppa, er det mye pent å lese om Mike Huckabee.

På'n igjen

For John McCain minner skittkastingen ubehagelig om det som skjedde nettopp i Sør-Carolina i 2000.

Han ledet da på meningsmålingene foran blant andre George W. Bush, men så begynte folk å få oppringninger og flygeblader hvor det ble sagt at McCain var homofil - og at han i tillegg hadde et barn med en svart kvinne.

Barnet var i McCains adoptidatter Bridget, som opprinnelig kommer fra Bangladesh.

Men det hjalp ikke. Baptistgruppen som spredte ryktene fikk det som den ville, og  Bush vant nominasjonen i  Sør-Carolina.

Bakvaskelseskampanjen var en av årsakene til at McCains kone Cindy lenge var i tvil om hun ønsket å gå på nok en presidentkampanje.

Det var Cindy McCain som tok hånd om Bridget da hun jobbet for en hjelpeorganisasjon i Bangladesh.

Historien skal ha det til at hun bragte med seg det foreldreløse barnet uten å varsle sin mann, og da han hentet henne på flyplassen med den lille jenta i armene uttrykte hun: "Værsegod, møt din datter".

- Bridget var så liten i 2000 at hun ikke fikk med seg det som skjedde. Men hun fant jo artiklene på Internett siden, sa den mulige fremtidige førstedamen.

Nekter

Mike Huckabee benekter at han driver med ufin kampanjetaktikk, men flere uavhengige grupper som støtter ham har de siste ukene vært svært aktive i nettopp Sør-Carolina.

Det gjelder også en gruppe som kaller seg "Amerikanere for bevaring av amerikansk kultur".

De har blant annet laget radioreklame hvor både Mitt Romney og John McCain får gjennomgå fordi de har snakket nedsettende om det gamle sørstatsflagget.

- Guvernør Hucakbee forstår at alle sørstatsgutter med flagget på pick-up'en, uttrykker at han er stolt av å være fra sør. I Sør-Carolina er vi stolt av å være en "southerner".

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt