Sørkoreansk gissel skutt ti ganger

Mannen hadde ti skuddsår i kroppen, både i hodet, brystet og magen, ifølge politiet.

Sørkoreanere

Familiemedlemmer til de 23 sørkoreanske gislene frykter for livet til deres kjære.

Foto: JO YONG-HAK / REUTERS

Den sørkoreanske mannen ble funnet i Mushaki-området i Qarabagh i Ghazni-provinsen, sa polititjenestemann Abdul Rahman onsdag ettermiddag.

Nå setter Taliban en siste tidsfrist for sine krav. Dersom ikke kravene møtes innen halv elleve norsk tid i kveld vil de gjenværende gislene bli henrettet.

- Kabul klarte ikke å møte våre krav. De satte ikke fri noen fanger, og derfor har vi skutt og drept et gissel, sier Qari Mohammad Yousuf til Reuters i dag.

Ikke bekreftet

Henrettelsen er nå bekreftet av offisielle kilder, og kommer som

følge av manglende fremgang i samtalene mellom afghanske myndigheter og Taliban.

Taliban krevde i utgangspunktet løslatelse av 23 Taliban-medlemmer i afghanske fengsler. Tidligere i dag truet de med å drepe åtte gisler om ikke det ble en fremgang i samtalene.

– Hvis administrasjonen i Kabul ikke er villige til å løslate våre fanger innen klokka 1.00 (22.30 norsk tid), blir resten av gislene drept, sier Taliban-talsmann Yousuf.

Forhandlingene med Taliban har foregått i mange dager, og Taliban har tidligere satt en rekke frister som er blitt utsatt.

Frykter flere drap

– De fleste vil mene at Taliban har lite å tjene på å drepe gislene. Men selv vil de ønske å vise at de er troverdige og ikke kommer med tomme trusler, sier forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO Kristian Berg Harpviken til NTB.

Han påpeker at også internasjonal hjelpearbeidere i Afghanistan blir regnet som fiender av Taliban, fordi de ved å være i landet støtter opp om den sittende afghanske regjeringen.

Faren er stor for at flere gisler kan bli drept. Det avhenger av forhandlingene, sier Harpviken.

Afghanistans president Hamid Karzai har sagt at det ikke er aktuelt å inngå flere avtaler med Taliban for å få frigitt gisler som gruppen har kidnappet. PRIO-forskeren tror derfor at det eventuelt er Sør-Korea som kan forhandle fram en løsning.

– En kan tenke seg at Sør-Korea for eksempel kan gå med på å trekke sine tropper ut av Afghanistan tidligere, sier Harpviken.

Men det vil ifølge forskeren være betydelig internasjonalt press på landet for å unngå en slik løsning, fordi det kan føre til flere bortføringer.

– Ikke løslatt

Onsdag ettermiddag meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at åtte gisler var blitt satt fri, og at de ble brakt til en amerikansk militærbase i Ghazni-provinsen.

Både afghanske myndigheter og Taliban avkrefter imidlertid at noen er løslatt.

De 18 kvinnelige og fem mannlige gislene, som er kristne hjelpearbeidere og misjonærer, ble tatt til fange i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan torsdag.

Gruppen er den største gruppen utlendinger som er bortført siden Taliban innledet sin nye kampanje for å kaste utlendinger ut av Afghanistan, og styrte den vestligstøttede regjeringen.

Strategisk

– Taliban har det siste halvåret tatt i bruk gisselaksjoner på en veldig strategisk måte, sier PRIO-forsker Harpviken.

Han understreker at gruppen blant annet scoret flere poeng da fem talibansoldater ble satt fri i bytte mot en italiensk journalist som ble bortført sammen med to afghanske kolleger i Afghanistan i mars.

– Til en viss grad er det lærdom fra Irak, men det er sannsynlig at også avtalen om løslatelse av den italienske journalisten i bytte mot løslatelse av fanger har vist gruppen at det virker, sier Harpviken i en kommentar til det økende antallet gisseltakinger i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt