NRK Meny
Normal

– Bombene eksploderte rundt meg

Sivilie sørkoreanere forteller om kraftige angrep og frykten for krig etter Nord-Koreas granatangrep på øya Yeonpyeong i går. – Jeg måtte gjemme meg for granatene som slo ned, sier Lee Chul-hun.

Video Sørkoreanere vil ha hevn

Se video: Sørkoreaneren Lee Chul-hun forteller sine sterke historier fra angrepet tirsdag.

Anders Magnus

I dag fortsatte evakueringen av beboerne fra den sørkoreanske øya Yeonpyeong, som ble truffet av 170 granatnedslag under skuddvekslingen i går ettermiddag.

– Det var virkelig krig. Jeg trodde jeg skulle bli drept. Det var akkurat som å være midt i krigen, sier Choi Young-ho til NRK.

Så langt er to sivile og to soldater funnet drept som følge av angrepet fra Nord-Korea, og minst 17 soldater og tre sivile ble skadd. Angrepet er det første på sivile i Sør-Korea siden Koreakrigen sluttet i 1953.

Nord-Korea angrep sørkoreansk øy

Store deler av øya stod i brann, og flere innbyggere flyktet i fiskebåter.

Foto: Ap

Gjemte seg for granatene

De som kom inn til hovedstaden Seouls havneby Incheon forteller om kraftige angrep.

– Noen bomber falt foran meg, andre eksploderte bak ryggen min. Jeg kjørte av gårde med motorsykkelen min, men underveis måtte jeg stanse og gjemme meg for granatene som slo ned, sier familiemannen Lee Chul-hun.

– Da jeg kom tilbake til landsbyen min, så jeg flere hus hvor takene var blåst av – og mange av dem sto i brann. Overalt var det knuste vindusglass og deler av husene som var slengt utover.

Vil ha hevn

Choi Young-ho

Choi Young-ho sier han trodde han skulle bli drept da bombene smalt rundt han.

Lee Chul-hun fortsetter å fortelle om den dramatiske dagen i går.

– Kona mi var hjemme da det smalt. Tresplinter fra en av eksplosjonene traff henne først i armen, så i hodet og brystet. Disse elendige nordkoreanerne, hvorfor gjør de dette? Vi er bare sivile som lever fredelig på denne øya.

Sør-Koreas president Lee Myyung-bak maner til ro for å hindre opptrapping av krigshandlingene, men avisene og folk krever hevn.

De burde straffes kraftig, slik at de aldri mer vil kunne være i stand til å gjøre noe slikt mot oss.

Sinnet og raseriet øker

Protest mot Nord-Korea

I Sør-Koreas hovedstad Seoul har det vært store protester mot Nord-Korea. Demonstranter brente det nordkoreanske flagget og bilder av Kim Jong-il.

Foto: TRUTH LEEM / Reuters

I hovedstaden Soul var det i dag kraftige demonstrasjoner mot Nord-Korea, med blant annet flaggbrenning og slagord. Folk er rasende og mange er redde.

Sørkoreanerne reagerer onsdag sterkt mot landets egen regjering, som
anklages for å reagere for forsiktig. De samme anklagene kom fra deler av opposisjonen da et sørkoreansk skip ble torpedert i mars i år og over 40 marinegaster mistet livet.

– Jeg beklager at regjeringen ikke reagerte med hensynsløs bombing med våre jagerbombefly under Nord-Koreas andre runde med granatbeskytning, sa Kim Jang-soo, parlamentsmedlem for Det store nasjonale parti og tidligere forsvarsminister.

USA støtter opp

Sør-Korea og USA vil nå gjennomføre en ny, felles militærøvelse i Gulehavet, nær grensen mot Nord-Korea, for å avskrekke naboen i nord.

USAs president Barack Obama sier støtten til Sør-Korea er urokkelig og varslet i dag hat USA sender hangarskipet «USS George Washington» for å delta i en felles militærøvelse i Gulehavet utenfor vestkysten av Sør-Korea.

Krigsskipet har et mannskap på over 6000 og 75 fly som er klar til å brukes i strid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt