Sorgtunge moskovitter hedret Nemtsov

De kom med blomster, men det var ingen glede i blikkene til moskovittene som i dag kom til stedet i sentrum av Moskva der Boris Nemtsov ble drept litt før midnatt.

Dagsrevyens innslag om drapet på Boris Nemtsov.

VIDEO: Mange var sterkt preget av drapet i Moskva i dag.

Det var midt i hjertet av Moskva, like ved Kreml og den Røde plass, Boris Nemtsov ble skutt og drept . Forbryterne kom seg unna, og ingen har tatt på seg ansvaret for drapet.

Boris Nemtsov ble på 1990-tallet kjent som en av dem som forsøkte å omforme den skakkjørte sovjetøkonomien i et nå på papiret demokratisk Russland, blant annet som første visestatsminister i regjeringen.

Advarte mot kaos

Under nåværende president Vladimir Putins styre har Nemtsov vært en av Russlands mest markante opposisjonspolitikere, og bare noen timer før han ble skutt gikk han i et radiointervju hardt ut og advarte mot at Putin styrer landet mot diktatur og kaos.

Olga Burtseva i Moskva.

Olga Burtseva kaller Boris Nemtsov for en lysende person, ærlig og ukorrupt.

Foto: NRK

– Det finnes nesten ikke sterke nok ord. Det var et sjokk for oss. Unnskyld meg....., sier Olga Burtseva før hun bryter sammen i gråt. Hun fortsetter:

– Han var en lysende person. Ærlig og ukorrupt, til forskjell fra flertallet av politikere her i landet.

Vi møter en sint og fortvilet mann med blomster i hånden, som holder en slags appell om situasjonen i Russland, på åstedet for drapet.

– Hva er det egentlig som skjer her i landet? Her dreper de en mann som alltid har forsøkt å arbeide for landets beste!

En annen mann, Vladirmi Drutsjin, forteller at han kjente Boris Nemtsov personlig fra tiden da Nemtsov var guvernør i Niznij Novgorod under tidligere president Boris Jeltsin. Han møtte Nemtsov siste gang under den store demonstrasjonen mot valgfusk etter parlamentsvalget i 2011. Han sier at han var en tvers gjennom ærlig og hederlig person.

Dmitrij Gudkov er parlamentsmedlem.

Landet har forandret seg etter drapet, sier parlamentsmedlem Dmitrij Gudkov.

Foto: NRK

– Boris Nemtsov visste at hans liv var truet, det har han sagt i to intervjuer, sier Vladimir Drutsjin.

LES OGSÅ: – Nemtsov drepen på grunn av Ukraina-bevis

– Hvor vil vi videre?

Parlamentsmedlemmet Dmitrij Gudkov var en annen av de mange som møtte opp på drapsstedet.

– Landet har forandret seg på grunn av dette politiske drapet, sier han.

Boris Nemtsovs tidligere kollega og kampfelle Anatolij Tsjubais kom også til drapsstedet, sterkt preget av det som har hendt.

– Boris var ukorrupt og ærlig. Nå må vi alle stoppe opp og tenke oss om hvor vi tar Russland videre, sa han alvorstynget.

LES OGSÅ: Tsjubais avviser Kreml-antydning om provokasjon

– Mottok trusler

Nemtsovs advokat har i dag opplyst at det flere ganger den siste tiden har kommet trusler mot ham. Disse var formidlet til politiet, men ingen ting har blitt gjort.

Boris Nemtsov var kjent for å bevege seg rundt i Moskva uten livvakter, og det var også tilfelle da han ble meiet ned med fire kuler i kroppen klokken 23.40 fredag kveld.

LES OGSÅ: Minnes drept Putin-kritiker - tror drapet var nøye planlagt

LES OGSÅ: Brende om drapet på Putin-kritiker: – Må granskes uavhengig

SISTE NYTT

Siste nytt