Hopp til innhold

Krever harde straffer etter dødsfall i India

Flere tusen mennesker har lørdag demonstrert for kvinners rettigheter, etter at et 23 år gammelt voldtektsoffer døde fredag. Flere krever at gjerningsmennene dømmes til døden.

Flere tusen mennesker demonstrerte i India lørdag, etter at et 23 år gammelt voldtektsoffer døde. Reporter: Dag Bredvei.

Sterke reaksjoner i India, etter at en kvinne på 23 år døde av skadene hun fikk da hun ble voldtatt av seks menn. Reportasje fra Dagsrevyen. Reporter: Dag Bredvei.

Den 23 år gamle kvinnen ble gjengvoldtatt for to uker siden, og har lenge svevd mellom liv og død på sykehus i Singapore. Fredag kom meldingen om at kvinnen døde som følge av skadene hun ble påført.

Lørdag ble kvinnens kropp fraktet tilbake til India, i fly fra Singapore. I Dehli er det ventet at den døde kvinnen vil bli tatt i mot av flere tusen fredelige demonstranter søndag morgen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Fakkeltog

Kvinnens død har vakt store reaksjoner i India. Lørdag var også tusenvis samlet over hele India for å sørge over kvinnen. Myndighetene gikk på forhånd ut og ba om at folk besinnet seg, og det har ikke kommet meldinger om voldelige hendelser i forbindelse med demonstrasjonene lørdag.

I Dehli var rundt 5.000 personer samlet til fakkeltog for kvinnen.

– Vi er klar over at dette ikke er den første saken, og at det heller ikke vil bli det siste tilfellet av gjengvoldtekt. Men vi vil gjøre det tydelig at vi ikke lenger tolerer sexkriminalitet, sier Bela Rana, en Dehli-basert advokat til nyhetsbyrået AFP.

Loveleen Brenna

Loveleen Brenna håper kvinnens død kan føre til noe positivt for andre kvinner i India.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Håper på endringer

Loveelen Brenna er født i India, og har sittet som leder i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets Kvinnepanel. Hun tolker de sterke reaksjonene i India som et tegn på at «nok er nok», og at det må settes i gang tiltak for å bedre kvinners rettigheter.

– Vi må forebygge vold mot kvinner og seksualisert vold mot kvinner. Jeg synes det har vært en positiv utvikling etter det som har skjedd, til tross for at det er en tragisk hendelse. Jeg håper det vil føre til store endringer, sier Brenna til NRK.

Hun sier det er store variasjoner i hvordan kvinner blir behandlet i India.

– Det er dessverre slik at massene ikke føler seg beskyttet. Det er også slik at massene føler seg utsatt, fordi det er varierende holdninger. Ofte er det også undertrykkende holdninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Indisk elev

Eleven Anna Manveesha er blant dem som har sterke meninger om hvordan gjerningsmennene skal straffes.

Foto: NRK

Tar til orde for dødsstraff

Samtidig er mange sinte, og det kreves nå nye reformer for å ta vare på kvinnene i landet. Mange har også tatt til orde for at de seks gjerningspersonene skal få dødsstraff for ugjerningen, noe politiet også har åpnet for.

Flere av demonstrantene, særlig i utkanten av Dehli, bar også plakater der man krevde at gjerningsmennene skal bli straffet med døden. «Heng voldtektsmannen» var et slagord som gikk igjen blant demonstrantene.

Etter at kvinnen døde, har de seks antatte gjerningsmennene blitt siktet for mord.

– Dette er en ugjerning man ikke kan kausjoneres ut for, og som tilsvarer dødsstraff, sier talsmann for politiet Rajan Bhagat til AFP.

Også ved flere skoler i Gujarat i India har det vært minnesmarkeringe lørdag.

– De skyldige må straffes hardt, og dømmes til døden, så en slik sak ikke gjentar seg, sier eleven Anna Manveesha til nyhetsbyrået ANI.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrant Ahmedabad

En indisk skolejente viser hva hun synes om gjerningsmennene.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp

På kino med kjæresten

Den kvinnelige medisinstudenten var på vei fra kino med kjæresten i buss da de ble banket opp av seks menn. Kvinnen ble voldtatt med jernstenger – kjæresten ble holdt fast og slått med jernstang. Gjengvoldtekten skal ha pågått i 40 minutter bak i bussen.

Mannen overlevde angrepet, mens kvinnen fikk kritiske skader. Først lå hun på sykehus i India i ti dager, før hun ble sendt til et sykehus i Singapore.

Jentas familie og indiske ambassadefolk var til stede på sykehuset i Singapore da hun døde fredag. Et team av spesialister jobbet for å redde livet hennes. Hun fikk hjerneskader og infeksjoner i lungene og underlivet etter voldtekten.

Fredag fikk hun livstruende organsvikt, og senere kom meldingen om at hun var død.

Seks menn er pågrepet i forbindelse med voldtekten. Fem av dem er mellom 20 og 40 år, og en av de pågrepne er mindreårig. De vil trolig bli formelt siktet for drap neste uke.

Gruppevoldtekter daglig

Daglig blir det meldt om gruppevoldtekter, og senest torsdag ble en 42 år gammel kvinne funnet på en vei sørøst i Delhi etter å ha blitt kneblet, dopet ned og så voldtatt av tre menn. Politikere i India har fått kritikk for å ikke ha gjort nok for å bedre kvinners kår i India.

Onsdag kom det en melding om nok en massevoldtekt – da i delstaten Tamil Nadu, der ti menn nå er siktet for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne, også hun foran øynene på kjæresten.

Indiske myndigheter opplyste torsdag at de vil legge ut bilde, navn og adressene til dømte voldtektsmenn på offisielle nettsider.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.