NRK Meny
Normal

– Istedenfor å åpne fengselsdørene, så skjøt de på dem

Pårørende og overlevende etter den tragiske fengselsbrannen i Honduras, sier fengselsvaktene er skyld i at så mange mistet livet.

Video Sorg etter fengselsbrann

DYP SORG: Pårørende og overlevende er i dyp sorg etter den tragiske brannen som krevde så mange liv.

– Vaktene er en skam fordi de kunne ha åpnet dørene, men isteden begynte de å skyte på de innsatte, hulker kvinnen, som i sin dype sorg søker trøst blant de andre pårørende utenfor fengselsruinene.

Kvinnen ble over natta gjort til enke.

Brannen som startet i det overbefolkede fengselet i Comayagua tirsdag, krevde over 350 menneskeliv, inkludert hennes ektemann.

Mange av de innsatte skal ifølge the Guardian ikke engang ha vært dømt, men satt i fengselet i påvente av en rettssak eller fordi de var mistenkt i forbindelse med en kriminalsak.

– Brent levende

HONDURAS

LEMPES: Levninger i svarte plastsekker lempes inn i lastebiler.

Foto: ORLANDO SIERRA / Afp

Lokale medier skriver at mange av de innsatte døde av kvelning, skrikende og fanget inne på cellene da den voldsomme brannen herjet. Andre flyktet til badene i håp om at vannet i dusjene kunne redde dem, men forgjeves.

Fengselsmyndighetene skal ha hatt problemer med å finne nøklene til cellene i kaoset som oppsto da brannen herjet som verst.

– Det eneste vaktene tenkte på var at fangene kunne rømme, og ikke at de innsatte ble brent levende. Soldatene har ikke noe hjerte, sa kvinnen før hun brøt sammen.

Både eksperter fra Honduras og internasjonalt arbeidet torsdag for å identifisere de forkullede levningene av innsatte.

Hittil er 115 døde fraktet til likhuset. Samtidig står pårørende igjen i sin bunnløse sorg utenfor fengselsruinene og ser på de svarte plastsekkene som lempes inn i lastebilene.

– Forferdelige scener

– Sikkerhetsvaktene stod på utsiden og istedenfor å slippe fangene ut, ville de stanse dem og holde dem inne, forteller en sterkt preget innsatt som overlevde storbrannen.

Mannen vakler ut fra åstedet nesten uten klær og med en sotdekket overkropp.

– Jeg vet ikke hvilke motiver de hadde, men takk Gud for at jeg er i live.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Honduras

OVERLEVDE: En skadet innsatt fraktes ut av en politimann etter å ha overlevd en av de verste fengselsbrannene i verden.

Foto: OSWALDO RIVAS / Reuters

Noen av de skal ha klart å komme seg unna flammene ved å bryte seg gjennom taket, forteller familiemedlemmer til det spanske nyhetsbyrået EFE. Andre skal også ha benyttet sjansen til å flykte, skriver NTB.

En talsmann for brannvesenet i Comayagua forteller om «forferdelige scener».

– Det var minst 800 innsatte i fengselet, og det fryktes at mange av dem la på flukt under brannen, sa Hector Ivan Mejia, talsmann for landets sikkerhetsmyndigheter, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Pårørende stormet fengslet

De fleste av de omkomne skal ha vært innsatte i fengselet, som ligger rundt 75 kilometer nord for hovedstaden og ble totalskadd i brannen.

Fengselet hadde 800 innsatte, langt mer enn bygningen hadde kapasitet til.

  • SE VIDEO (Artikkelen fortsetter under videoen):
    Video e4d4204c-88af-4a4f-895c-c1eb0d7d8133.jpg

    350 døde i fengselsbrann i Honduras

Slektninger som samlet seg utenfor fengselet i håp om å få nyheter sine kjære som satt innesperret rettet sitt raseri mot politiet etter hvert som dødstallene steg.

De kastet stein som ble besvart med tåregass. Da politiet trakk seg tilbake stormet minst 300 menn, kvinner og barn gjennom fengselsporten.

Trolig påsatt

Det har blitt meldt om skudd fra fengselet tirsdag kveld, på samme tid som brannen startet.

Fengselsdirektøren sier imidlertid at brannen ikke startet under opprøret.

– Vi har to hypoteser. En er at en fange kan ha satt fyr på en madrass, og den andre at det skjedde en elektrisk kortslutning, sier Daniel Orellana, leder for fengselsvesenet i Honduras.

En fange skal tidligere på kvelden ha ringt den lokale guvernøren og skreket i telefonrøret at han skulle brenne fengselet til grunnen før han tente på madrassen sin.

Brannmannskapene sier de ankom kun to minutter etter at brannen ble varslet, at men ble holdt tilbake av vakter i rundt 30 minutter fordi de mente skrikene innenfra bare var et fangeopprør og forsøk på flukt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt