Hopp til innhold

Folkets hans sulter, men Sør-Sudans president og hans lederskap er alle blitt milliardærer

Sør-Sudans president Salva Kiir og hans familie er medeiere i et mylder av selskaper som har kontrakter med regjeringen, ifølge ny bok.

South Sudan Independence Anniversary Salva Kiir, Paul Malong Awan

President Salva Kiir sulter ikke. Ei heller hans nære venn, stabssjef Paul Malong

Foto: Jason Patinkin / Ap

Før helgen sa FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brian til Sikkerhetsrådet at Sør-Sudans hungersnød er skapt av landets ledere.

Halle Jørn Hansen

Halle Jørn Hansen er dypt skuffet over sine venner i frigjøringsbevegelsen.

Foto: Tone Georgsen / Scanpix

Norsk Folkehjelps tidligere generalsekretær Halle Jørn Hansen skriver i «Lives on stake», som snart utkommer i Uganda, at hele Salva Kiirs familie og politiske venner er dypt involvert:

«Sør-Sudan er konkurs. De som har makten har ranet staten og samfunnet for 850 milliarder kroner», skriver Hansen.

Sør-Sudan vil ha opp mot 90.000 kroner i visumavgift for hver hjelpearbeider som drar til landet for å hjelpe i sultkatastrofen.

Eiendomsmagnaten Salva Kiir

Fem millioner mennesker, noe som utgjør halve befolkningen, er avhengige av mattilførsel. Mer enn 100.000 mennesker sulter.

Imens kan president Salva Kiir trekke seg tilbake til sin storgård to mil utenfor hovedstaden Juba, eller til sitt gods i Nairobi, med stor engelsk hage og svømmebasseng.

Den unge nasjonen har vært rammet av borgerkrig siden maktkampen mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar eksploderte i blodig konflikt i 2013. Titalls tusen mennesker har mistet livet og millioner er drevet på flukt. Hva har skjedd med den unge nasjonen som skulle være et av Norges prestisjeprosjekt for fred? I kveldens sending viser vi også en nederlandsk dokumentar om den ambisiøse juristen Anuol. Hjemsøkt av sin voldelig fortid reiser han tilbake til hjemlandet Sør-Sudan for et endelig oppgjør, men ikke alle er rede for forsoning. (A Haunting History)

Ifølge boka til Halle Jørn Hansen er Salva Kiir og hans familie er medeiere i et mylder av selskaper som har kontrakter med regjeringen. Presidentens sønn på 13 år er medeier i ett av dem, og kona er en aktiv forretningskvinne. Kona har igjen involvert sin bror, som driver en lyssky virksomhet, i selskapene.

En av dem som har avslørt Salva Kiirs delaktighet i korrupsjonen, er den amerikanske skuespilleren George Clooney. Han brukte to år på å undersøkte mistanken han hadde. Clooney kaller Kiir en «kleptokrat».

George Clooney om korrupsjon i Sør-Sudan

Aktivisten George Clooney avdekket grov korrupsjon i Sør-Sudan.

Foto: MOLLY RILEY / Afp

75 km vei til femten milliarder.

I boka beskrives det også hvordan Hærens stabssjef Paul Malong, med sine femti koner, har utviklet et omfattende nettspill til de fleste klaner i Bahr el Ghazal. Han er involvert i selskaper innen kommunikasjon og veibygging. Hans sønn, Lual, er også med. Han sier: «Når jeg driver med gruver, lager jeg et selskap og får med pappa og presidenten».

Veisektoren er storforretning i det veiløse Sør-Sudan.

Mellom 2006 og 2012 brukte regjeringen femten milliarder kroner på veibygging. Det holdt til 75 kilometer vei. I 2011 ba presidenten om at to milliarder kroner ble overført til et firma hvor en slektning, Benjamin Bol Mel, hadde en sentral plass. Ingen veier ble bygget.

Fattig kvinne i Sør-Sudan

Akech Yai livberger seg med korn langs veien.

Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Afp

Jorda tatt, bønder må flytte

Under frigjøringskrigen lovet geriljabevegelsen SPLA at folk skulle få jord når krigen var over. Det løftet er glemt, skriver Halle Jørn Hansen.

60 millioner dekar er overtatt eller utleid til internasjonale selskaper.

Kontraktene er forhandlet direkte med sentrale politikere. De som har dyrket jorda der må i noen tilfeller flytte.

Halle Jørn Hansen skriver i sin bok at den avsatte visepresident Riek Machar også har forsynt seg godt. I Nairobi har han en stor luksuseiendom, ikke langt fra der hans rival Salva Kiir har sin.

Sist helg ba president Salva Kiir om unnskyldning for alt som har gått galt. Han bekjente sine synder på et bønnemøte.

Men FN fastholder at det særlig er ham som har skapt sultkatastrofen i landet.

Men Sør-Sudan bruker ikke alt på seg selv. Halvparten av statsbudsjettet har de siste årene gått til hæren.

SSUDAN-UNREST-MILITARY

Halve statsbudsjettet går til hæren.

Foto: SAMIR BOL / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt