Hungersnøden er kommet til Sør-Sudan

I flere år har hjelpeorganisasjoner advart om en kommende sultkatastrofe i Sør-Sudan. Nå er den her. Det er første gang på seks år at FN har erklært hungersnød i et land.

Sult i Sør-Sudan

SØR-SUDAN: Over en kvart million barn nå alvorlig underernært, ifølge Unicef.

Foto: Nils Inge Kruhaug / NTB scanpix

Mandag erklærte FN og Sør-Sudans regjering hungersnød i flere områder i Sør-Sudan.

– Dette er en varslet katastrofe, mye gjøres men ikke i nærheten av nok, sier kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen, til NTB.

Ifølge UNICEF er over en kvart million barn nå alvorlig underernært. FNs appeller om penger til å forhindre katastrofen i Sør-Sudan er langt fra fylt opp.

Trenger penger

Hungersnød i Sør-Sudan

SULTKATASTROFE: 5,5 millioner mennesker risikerer å bli rammet dersom ingenting gjøres.

Foto: Nils Inge Kruhaug / NTB scanpix

FN ber nå verdenssamfunnet om umiddelbar økonomisk hjelp for å hindre massiv sultedød. Over 100.000 mennesker er rammet av hungersnød i delstaten Unity, og ytterligere 1 million mennesker lever ifølge FN på sultegrensen.

Hvis ingenting gjøres, risikerer 5,5 millioner mennesker, rundt halvparten av Sør-Sudans befolkning, å bli rammet av sult de kommende månedene.

UNICEF har nå iverksatt programmer over hele Sør-Sudan som etter planen skal hjelpe over 200.000 akutt underernærte barn.

Hele regionen rammet

Hele Afrikas horn er rammet av tørke. Somalia, Etiopia, Uganda, Kenya og Sør-Sudan har hardt rammet av tørke. De som er fattige fra før har ingenting å gå på. I Uganda har prisen på mat økt med 50 %, forteller ambassadør til Uganda, Susann Eckey.

– Uganda er vert for over 1 million flyktninger. Nærmere 700 000 av dem er fra Sør-Sudan. De flykter både fra konflikten der og fra tørken. Så kommer de hit til Uganda som også er tørkerammet, og det blir et enda større presse på befolkningen her.

– Kort vei ut fra hovedstaden, der det ikke pleier å være vannmangel, må folk nå stille seg i kø fra tidlig morgen for å hente vann, sier Eckey til NRK.

Prekært

Borgerkrigen som har herjet landet i over tre år, kombinert med en dyp økonomisk og politisk krise hjelper ikke. Millioner av sørsudanere har måttet flykte på grunn av krigen, samtidig som ekstrem tørke gjør umulig å dyrke mat.

Ifølge anonyme FN-kilder er sulten i noen tilfeller en konsekvens av at president Salva Kiir hindrer mathjelp til enkelte områder. I bunnen ligger den etniske konflikten mellom folkegruppen dinka, som presidenten tilhører, og nuerne, landets nest største folkegruppe.

– Kunne gjort mer

Agerbak-Jensen er enig i at ansvaret for situasjonen først og fremst hviler på det sørsudanske lederskapet.

– Men det kunne definitivt ha vært gjort mer fra det internasjonale samfunnets side. Da hadde vi kanskje kunnet unngå denne akutte situasjonen, sier hun.

Det er første gang på seks år at FN har erklært hungersnød i et land. Sist gang var i Somalia i 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt