Hopp til innhold

Sør-Koreas president gir Trump ros for Nord-Korea-samtaler

Sør-Koreas president Moon Jae-in gir USAs president Donald Trump ros for at det nå er kontakt mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Mon Jae-in

– Å være uten atomvåpen på den koreanske halvøy er veien til fred og vårt mål, sa Sør-Koreas president Mon Jae-in i sin nyttårstale, hvor han også roste den amerikanske presidenten.

Foto: Kim Ju-hyoung / AP

Under sin nyttårspressekonferanse onsdag sa den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in at den amerikansk presidenten har gitt «et stort bidrag» til Nord- og Sør-Korea nå snakker sammen og «ønsket å takke ham for det».

Moon, som er sønn av nordkoreanske flyktninger og som gikk til valg på å få et bedre forhold mellom sør og nord, roste USA og det internasjonale samfunnet for å ha lagt press på Nord-Korea.

I går møttes representanter for de to nabolandene – som inntil 1948 var ett land – til diplomatiske samtaler for første gang siden desember 2015.

USAs president Donald Trump

President Donald Trump mener hans tøffe holdning overfor Nord-Korea virker.

Foto: Evan Vucci / AP

Kan føre til utilsiktede episoder

Den sørkoreanske presidenten uttrykte – til tross for rosen – også bekymring for at press kan føre til økt spenningsnivå og utilsiktede sammenstøt.

Nord-Korea har truet med bruk av atomvåpen hvis det bryter ut krig, mens USAs president har truet med fullstendig ødeleggelse av Nord-Korea.

– Derfor må vi nøye overveie hvordan vi håndterer disse spenningene, hindre utilsiktede episoder og få til en dialog med Nord-Korea, sa Moon Jae-in.

De to naboene har gjenåpnet både en sivil og en militær telefonlinje de siste dagene.

Trump tar æren

Den statsstyrte nordkoreanske avisen Rodong Sinmum på sin side kritiserer den amerikanske presidenten for å skryte på seg en diplomatisk suksess.

Før samtalene tok USAs president æren for å ha skapt de rette forholdene for den koreanske dialogen.

– Tror noen virkelig at samtaler og dialog ville ha funnet sted mellom Nord- og Sør-Korea hvis ikke jeg var bestemt, sterk og villig til å bruke makt overfor nord. Tullinger, men samtaler er en god ting, het det i en tweet fra presidenten.

Laster Twitter-innhold

Kan møte Kim Jong-un

Den sørkoreanske presidenten sier at han er villig til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un, for å kunne løse den fastlåste konflikten om Nord-Koreas atomvåpen.

Men Moon har nevnt en betingelse for møtet – at det foreligger en garanti for at møtet blir «vellykket».

Kim Jong-un

Den sørkoreanske presidenten åpner for å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Foto: - / AFP

– Under de rette forholdene, kan jeg holde et toppmøte når som helst. Men det kan ikke være et møte for møtets skyld. For å holde et toppmøte må de rette forholdene være på plass, og visse utfall må kunne garanteres, sa Moon ifølge AFP.

På pressekonferansen uttrykte Moon at han ønsker at Sør- og Nord-Korea skal ha flere samtaler i tiden fremover.

Under fremtidige møter ønsker han å ta opp nedrustning av nabolandets atomvåpen.

– Å være uten atomvåpen på den koreanske halvøy er veien til fred og vårt mål, sa Moon.

Ønsker «Freds-OL»

Den sørkoreanske presidenten sa, dagen etter at det ble klart at nabolandet skal delta i OL i Pyeongchang, at fredsarbeidet med Nord-Korea må fortsette for å kunne holde et «Freds-OL».

De to landene ble enige om at Nord-Korea skal delta under vinter-OL i sørkoreanske Pyeonchang neste måned.

I sin nyttårstale for en drøy uke siden, la Nord-Koreas leder Kim Jong-un an en mer forsonende tone enn vanlig overfor naboen i sør. Han gav uttrykk for et ønske om fredfylte olympiske leker i Sør-Korea, og at Nord-Korea skal kunne sende en delegasjon til lekene.

USA advarer

En talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet sier at USA ønsker nordkoreansk OL-deltakelse velkommen, men advarer samtidig mot å slippe Kim Jong-un inn i varmen.

Ifølge Heather Nauert er USA og Sør-Korea enige om å fortsette å opprettholde presset mot Kim og det nordkoreanske regimet.

Cho Myoung-gyon, Ri Son Gwon

Leder for den nordkoreanske delegasjonen Ri Son Gwon (t.h) og den sørkoreanske gjenforeningsministeren Cho Myoung-gyon, håndhilste før det historiske møtet mellom de to landene begynte.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Flere savnet etter jordskred i Italia

Jordskredet gikk på den italienske ferieøya Ischia utenfor Napoli lørdag morgen.