Sør-Koreas forsvarsminister sa opp

Forsvarsminister Kim Tae-Young har sagt opp stillingen etter kritikk på måten han håndterte Nord-Koreas angrep på.

Kim Tae-young

Forsvarsminister Kim Tae-Young har fått krass kritikk for å ha regaert sent og slapt på Nord-Koreas angrep.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Forsvarsministeren har blitt kritisert av myndighetene for reaksjonen på Nord-Koreas granatangrep. Flere har beskrevet motangrepet som sent og slapt.

LES: Sør-Korea: Dette kan vi ikkje tilgi
LES: Stridens øy midt i Gulehavet

– Burde satt i gang flyangrep

– President Lee Myang-bak har akseptert forsvarsministerens oppsigelse. Med oppsigelsen tar han ansvar for den dårlige håndteringen av Nord-Koreas dødelige granatangrep tidligere denne uken, heter det i en melding fra presidentens kontor. Det melder det koreanske nyhetsbyrået Yonhap.

LES OGSÅ: – Sør-Korea styrker militæret

Sør-Korea svarte på angrepet med 80 granater, men flere i myndighetene mener militæret burde ha satt i gang et flyangrep mot Nord-Koreas stillinger.

– I ettermiddag bestemte president Lee seg for å godta forsvarsminister Kim Tae-Young's forslag om å si fra seg stillingen, sa presidentens stabsjef Yim Tae-hee under en pressekonferanse.

– Blitt for passive

Sør-Korea vil også revurdere sine militære retningslinjer når det gjelder maktbruk etter bekymring om at de har blitt for passive.

– Samlet sett vurderer jeg dette som et uttrykk for at den sørkoreanske tålmodigheten nå er tynnslitt, sier seniorforsker og tidligere NUPI-direktør, Sverre Lodgaard.

Lodgaard understreker at han ennå ikke har satt seg inn i omstendighetene rundt oppsigelsen til forsvarsministeren. Han er gjest i debattprogrammet Dagsnytt 18 på P2 og NRK2 kl.18.03 i kveld, og vil kommentere saken ytterligere da.

LES OGSÅ: To sivile funnet etter angrepet på øya Yeonpyeong

Nord-Korea angrep den Sørkoreanske Yeonpyeong-øya tirsdag. To sørkoreanske soldater og to sivilpersoner ble drept da Nord-Korea skjøt rundt hundre granater mot øya og Sør-Korea besvarte ilden. Nord-Korea hevder på sin side at det var sørkoreanerne som skjøt først.

LES: Nord-Korea truar med nye angrep

Situasjonen har vært svært spent etter angrepet, og både Sør-Korea og Nord-Korea advarer motparten på det sterkeste mot nye angrep.

SISTE NYTT

Siste nytt