Hopp til innhold

Sør-Korea: – Nord-Korea har skutt opp flere missiler

Nord-Korea skal ha fyrt opp flere kortdistanseraketter. Sørkoreanerne frykter økt militær opptrapping.

AFP_1FY0YT

UNDERLAGT SANKSJONER: Nord-Korea og landets leder Kim Jong-un er underlagt amerikanske sanksjoner. Her er han avbildet under besøket i den russiske byen Vladivostok for to uker siden.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Noen minutter over ni lørdag morgen, lokal tid, skjøt Nord-Korea opp en kortdistanserakett fra østkysten. Oppskytingen skal ha skjedd i nærheten av byen Wonsan. Det melder kilder den sørkoreanske forsvarsledelsen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Like etter kom beskjeden om at det var skutt opp «flere» raketter mellom klokka 09.06 og 09.27.

På en jernbanestasjonen i Seoul kan sørkoreanerne følge med på nyhetsendinger.

På en jernbanestasjonen i Seoul kan sørkoreanerne følge med på nyhetssendinger. Bildene som vises er av tidligere prøveoppskytinger i Nord-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Ifølge den sørkoreanske avisen The Korea Herald er det foreløpig ikke klart hva slags type raketter som er avfyrt.

– Følger situasjonen

Ifølge Sør-Korea gikk ingen av rakettene lengre enn 200 kilometer. Alle skal ha landet i Japan-havet.

Forsvarsdepartementet i Japan sier rakettene ikke har truffet i nærheten av deres kontinentalsokkel. De vurderer dermed ikke rakettene som en direkte sikkerhetstrussel.

Det skriver avisen The Japan Times.

I både Sør-Korea og USA arbeider ekspertene med å analysere hav slags raketter som er benyttet og hensikten med rakettesten.

Pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, bekrefter at USA følger nøye med på det som foregår i Nord-Korea. Det er signaler som tyder på en militær opptrapping.

– Vi er klar over Nord-Koreas handlinger, og vi vil fortsette å overvåke situasjonen så lenge det er nødvendig, sier Sanders.

Rakettesten kan være den andre i løpet av forholdsvis kort tid. 18. april meldte det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA, at regimet hadde gjenopptatt sine prøveoppskytinger.

Den siste kjente prøveoppskytingen ble foretatt i november 2017. Da ble en rakett av typen Hwasong-15 skutt opp av nordkoreanerne.

Reaksjon på manglende fremdrift

Flere analytikere tror den siste rakettesten er et uttrykk for frustrasjon blant de nordkoreanske lederne. Regimet i Pyongyang mener det bør vises mer vilje i USA til å gå i nye samtaler. Samtidig må enkelte av sanksjonene mot landet oppheves. Kim Jong-un har flere ganger sagt at han ønsker videre dialog med president Donald Trump

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere ganger signalisert at han ønsker videre dialog med USA.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere ganger signalisert at han ønsker videre dialog med USA og president Donald Trump.

Foto: KCNA / Reuters

– Dette er et uttrykk for frustrasjon over at samtalene med USA står i stampe. Det er en melding om at nordkoreanerne kan søke tilbake mot konfrontasjon og konflikt hvis det ikke snart blir fremdrift, sier Yang Uk til nyhetsbyrået Reuters.

Yang er seniorforsker ved Korea Defence and Security Forum.

Ifølge nyhetsbyrået har rakettesten skapt økt bekymring i Sør-Korea. Landets myndigheter ber nå Nord-Korea om ikke å skape ytterligere militær spenning på Korea-halvøya.

Fra Seoul kommer det også signaler om at myndighetene er svært bekymret for utviklingen.

Mislykket møte i februar

USAs president Donald Trump og Nord Koreas leder Kim Jong-un møttes i Hanoi i februar i år, men møtet ble avsluttet tidligere enn oppsatt.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok hverandre i hendene, smilte og lo da de møttes i den vietnamesiske hovedstaden.

KORT MØTE: USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok hverandre i hendene, smilte og lo da de møttes i den vietnamesiske hovedstaden i februar, men møtet ble kort.

Partene undertegnet heller ingen felles erklæring.

Etter møtet slo amerikanerne fast at de ville opprettholde sanksjonene mot Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt